درمان عفونت ادراری بستگی به نوع میکروارگانیسم ایجاد کننده آن دارد. از آنجایی که این بیماری معمولا علت باکتریایی دارد ، با آنتی بیوتیک ها درمان میشود. نوع آنتی بیوتیک مورد استفاده در درمان این بیماری بستگی به نوع باکتری دارد. برای تعیین نوع باکتری ایجاد کننده این بیماری از کشت آزمایش ادرار استفاده میشود. معمولا در هفته اول درمان عفونت ادراری از آنتی بیوتیک های وسیع الطیف استفاده میشود. زیرا حاضر شدن جواب آزمایش ادرار یک هفته زمان لازم دارد. پس از تعیین نوع باکتری ایجاد کننده عفونت ادراری از دارو های اختصاصی برای از بین بردن آن استفاده میشود.
در ادامه به برسی تمامی روش های دارویی و خانگی برای درمان عفونت ادراری میپردازیم.
درمان های دارویی
همانطور که گفتیم آنتی بیوتیک ها مهمترین دارو در درمان عفونت ادراری میباشند. مهمترین آنتی بیوتیک های مورد استفاده برای درمان این مشکل شامل: جنتامایسین، متنامین، نیتروفورانتوئین ، کوتریموکسازول و …
در ادامه به برسی هر دارو به صورت جدا گانه میپردازیم:
جنتاماسین
یک آنتی بیوتیک باکتریواستاتیک است.( موجب توقف رشد باکتری میشود). جنتامایسین به علت سازگاری با سایر آنتی بیوتیک های دیگر میتواند همزمان با آنها برای درمان عفونت ادراری تجویز شود. این دارو مانند سایر دارو های هم خانواده خود ازجمله نئومایسین بدون تغییر از کلیه ها دفع میشوند و این موضوع باعث میشود تا در عفونتهای ادراری از آن ها استفاده کنند. جنتامایسین، نئوماسین و آمیکاسین همگی از یک خانواده هستند و جزء اصلی ترین آنتی بیتیک ها برای درمان عفونت ادراری میباشند. در این بین جنتاماسین و امیکاسین به صورت آمپول یافت میشوند ولی نئومایسین به صورت قرص نیز موجود است. از جمله عوارض این دارو ها میتواند به اسهال، استفراغ، سرگیجه، وز وز گوش و خارش و کهیر اشاره کرد. در صورت مشاهده علائمی مانند وز وز گوش و سرگیجه مصرف دارو را سریعا قطع کنید. تجویز جنتاماسین در نارسایی کلیوی ممنوع است.
نیتروفورانتوئین
این دارو اختصاصا برای درمان عفونت ادراری استفاده میشود. به صورت قرص های 50 و 100 میلی گرمی یافت میشود. نیتروفورانتوئین در نارسایی های کلیوی و کبدی منع مصرف دارد. از جمله عوارض این دارو میتواند به سردرد، خارش پوست و کهیر است. نیتروفورانتوئین باید در بیمارانی با سنگ صفرا با احتیاط مصرف شود.
متنامین
این دارو نیز یکی از دارو های اختصاصی برای درمان عفونت ادراری است. از عوارض این دارو میتوان به تکرر ادراری، سوزش ادراری و خارش پوست کهیر است.
کوتریموکسازول
کوتریموکسازول یک داروی ترکیبی است که از ترکیب دو دارو ( متوپریم و سولفامتوکسامول) به نسبت 1 به 5 به دست میاید. کوتریموکسازول به صورت قرص و با دوز 80/400 در بازار موجود است. این دارو در درمان عفونت ادراری و عفونتهای سیستم تنفسی و … استفاده میشود. از عوارض این دارو میتوان به خارش پوست و کهیر و تاول اشاره کرد.
BCG
این دارو همان واکسن کزاز یا همان( ب ث ژ) است. برای درمان عفونت ادراری و نیز سرطان مثانه اقدام به وارد کردن این دارو از طریق سوند به داخل مثانه میکنند. استفاده از بسیاری از آنتی بیوتیک ها همراه با این روش ممنوع است. از (ب ث ژ) برای عفونت های مثانه استفاده میشود. عوارض این روش شامل: تب خفیف، خارش و کهیر و گرگرفتگی است.
درمان های غیر دارویی برای درمان عفونت ادراری
برای درمان این دارو به روش غیر دارویی میتواند از مواد غذایی که ادرار ر ا اسیدی میکنند استفاده کرد. اما لازم به ذکر است این مواد غذایی بیشتر جنبه پیشگیری را دارد و نه درمان.
اگر شما دارای عفونت ادراری تشخیص داده شده هستید و جواب آزمایشات شما مثبت است حتما به آنتی بیوتیک های مختلف برای درمان عفونت ادراری احتیاج پیدا خواهید کرد. درمان های خانگی بیشتر جنبه کمکی دارند. مهمترین مواد غذایی که در درمان این عفونت شامل موارد زیر است:
- آب زغال اخته: این ماده میتواند باعث اسیدی شدن ادرار شود و ادرار اسیدی مانع تکثیر میکروب ها میشود
- مصرف آب فراوان: این موضوع موجب شست و شوی منظم لوله های ادراری میشود.
- ویتامین سی: ویتامین سی نیز میتواند در اسیدی کردن ادرار موثر باشد
- زنبیل: در طب سنتی برای درمان عفونت از این ماده غذایی استفاده میشود
- کرفس: این ماده غذایی دارای خاصیت مدر بودن است و در درمان عفونت ادرار و نیز سنگ کلیه از آن استفاده میشود.
- آب لیمو و سیر: باعث اسیدی شدن ادرار و نیز افزایش مقاومت بدن برابر عفونت های مختلف میشود.
پیش گیری از عفونت ادراری
این بیماری به راحتی قابل پیشگیری است. مهمترین نکات برای پیشگیری از عفونت ادراری شامل موارد زیر است.
- رعایت بهداشت فردی
- روابط جنسی محافظت شده( عفونت های منتقله از راه جنسی از جمله سوزاک و کلیمیدیا میتواند باعث عفونت پیشابراه شود)
- حبس نکردن ادرار
- مصرف مایعات فراوان( مصرف مایعات در درمان عفونت ادراری نیز موثر است. مصرف 3 لیتر آب در طول شبانه روز هم به درمان و هم پیشگیری از این بیماری کمک میکند)
- شستن نوزاد بعد از تعویض پوشک( برای پیشگیری از عفونت ادراری کودکان واجب است)
- استفاده از لباس های زیر نخی(الیاف صنعتی میتواند باعث تحریک دیواره میزراه و یا مثانه شود و شرایط را برای ایجاد عفونت مستعد میکند. این موضوع مخصوصا در بانوان حائز اهمیت است)
پایان
ناشر: سایت بیمار سلامت
گردآوری شده توسط گروه مطالعاتی هیرو
من یه مدته که سوزش ادراری دارم این مواردی که فرمودید فقط در خصوص درمان عفونت ادراریه؟ آیا میشه از این موارد رو برای درمان سوزش ادراری استفاده کرد ؟
خیر چون سوزش ادراری عوامل زیادی مثل سنگ ادراری، سوزاک، مشکلات مربوط به مثانه و… دارد
قبل از شروع درمان باید اول بفهمید علتش چیه…. میتوانید تو همین سایت سوزاک، سنگ کلیه رو هم مطالعه کنید.
برای تشخیص میتونید به یه پزشک اورولوژی مراجعه کنید.