امپرازول یکی از پرمصرف ترین داروها برای کاهش دادن تولید اسید معده میباشد که به صورت قرص و کپسول 20 و 40 میلی گرمی تولید میشود. این دارو در درمان زخم معده، رفلاکس معده، سوزش سردل و به ندرت التهاب پانکراس تجویز میشود. شایعترین عوارض جانبی امپرازول شامل سردرد، درد های شکمی، تهوع و استفراغ، اسهال و نفخ شکم است. این دارو معمولا یک بار در روز تجویز میشود و بهترین زمان مصرف آن 30 دقیقه قبل از صبحانه است. طول درمان نیز ممکن است با توجه به نوع و شدت مشکل متفاوت باشد. اما نباید بدون مشورت با پزشک برای بیش از 14 روز مصرف شود.
در ادامه و در سایت بیمار سلامت به برسی کامل تر تمامی موارد مصرف، منع مصرف، تداخلات دارویی، نحوه و مقدار مصرف و عوارض امپرازول میپردازیم.
امپرازول برای چیست / موارد مصرف
این دارو میتواند تولید اسید معده را کاهش دهد. لذا داروی اصلی در درمان سوزش سردل است و زخم های گوارشی و سندرم زولینگر_الیسون است. این دارو در ترکیب با سایر دارو ها برای درمان رفلاکس معده نیز استفاده میشود. به ندرت ممکن است از قرص و کپسول امپرازول ، همراه با سایر دارو ها برای درمان التهاب پانکراس نیز استفاده شود. این دارو را همچنین برای حفاظت دستگاه گوارش از عوارض برخی دارو ها از جمله مصرف بلند مدت برخی مسکن ها مانند ناپروکسن و ایبوپروفن استفاده میکنند اما رایج نیست.
موارد منع مصرف
امپرازول برای درمان های بلند مدت و در بیمارانی که سابقه حساسیت مفرط به دارو یا هر ماده کمکی از فرم دارویی دارند منع مصرف دارد.
این دارو باید در بیمارانی با مشکلات حاد کلیوی و کبدی با احتیاط مصرف شود.
تداخلات دارویی
مصرف امپرازول با داروهای زیر میتواند موجب اختلال در دفع و افزایش سطح دارو های زیر شود و خطر مسمومیت های دارویی را افزایش میدهند.
- ریفامپین ( نوعی آنتی بیوتیک است)
- وارفارین ( یک داروی ضد انعقاد است)
- کتوکونازول( نوعی داروی ضد قارچ)
- دیازپام ( ضد تشنج و خواب آور)
هچنین امپرازول و سایر داروهای هم خانواده اش معمولا جذب برخی داروها را کاهش میدهند. لذا بهتر است بین مصرف آنها و سایر دارو ها حداقل یک ساعت فاصله بیفتد
نحوه و مقدار مصرف قرص و کپسول امپرازول
این دارو تنها به صورت قرص و کپسول های 20 و 40 میلی گرم تولید و تجویز میشود و به صورت خوراکی مصرف میشود. مقدار و دفعات مصرف امپرازول بسته به نوع و شدت مشکل میتواند متفاوت باشد. به عنوان مثال برای درمان زخم معده از قرص های امپرازول 20 یا 40 ، دوبار د روز و قبل از غذا مصرف میشود. برای درمان ریفلاکس از قرص و کپسول های امپرازول 20 میلی گرمی و معمولا یکبار در روز استفاده میشود. برای درمان و کنترل سوزش سردل ممکن است لازم باشد از 20 الی 60 میلی گرم امپرازول، سه بار در روز استفاده شود. بهترین زمان مصرف این دارو قبل از غذا است و در صورتی که یکبار در روز تجویز شود بهتر است 30 دقیقه قبل از صبحانه مصرف شود.
هشدار: مصارف بلند مدت امپرازول باید زیر نظر پزشک انجام شود و افرادی که برای مدت طولانی از این دارو استفاده میکنند باید از نظر کمبود ویتامین B12 و عملکرد کبدی مورد برسی قرار گیرند.
در صورت ایجاد عوارضی جانبی مانند حالت تهوع، بی اشتهایی و … میتوانید دارو را را همراه با غذا مصرف کنید.
عوارض جانبی امپرازول
این دارو در مصارف کوتاه مدت عوارض جانبی شدیدی ندارد و عوارض احتمالی آن شامل بی اشتهایی، نفخ، اسهال و حالت تهوع، سردرد و سرگیجه است. سایر عوارض جانبی این دارو شامل خارش و کهیر، افزایش آنزیم های کبدی، کمبود ویتامین B12 و کم خونی است که در اثر مصارف بلند مدت ایجاد میشود. کمبود ویتامین B12 میتواند یکی از خطرناک ترین عوارض مصارف طولانی مدت ( معمولا بیش از یکسال ) امپرازول باشد اما نادر است.
نکته: در گذشته تصور میشد مصرف امپرازول و سایر هم خانواده هایش مانند پنتوپرازول با پوکی استخوان مرتبط است. اما امروزه با علی رقم انجام مطالعات گسترده ،هیچ ارتباط معنا داری بین کاهش تراکم استخوان و مصرف این دارو ها پیدا نشده است.
وضعیت مصرف امپرازول در دوران بارداری و شیردهی
امپرازول در رده B بارداری قرار دارد و در صورت نیاز میتواند با رعایت احتیاط در دوران بارداری استفاده شود. مصرف این دارو در دوران شیردهی نیز در صورت سلامت نوزاد یا کودک شیرخوار مجاز است و عارضه ای ندارد.
سایر داروهای مشابه
- سایمتیدین
- رانیتیدین
.
پایان مقاله
ناشر: مجله پزشکی بیمارسلامت
با سپاس فراوان از گروه مطالعاتی و تحقیقاتی هیرو