تریامترن اچ یکی از داروهای مدر ( ادرار آور) است که از ترکیب دو داروی هیدروکلرتیازید و تریامترن ایجاد میشود. مهمترین مورد مصرف این دارو اختصاصا برای درمان ادم ناشی از نارسایی احتقانی قلب و سندرم نفروتیک( نوع بیماری کلیوی) است. نمونه ایرانی تریامترن اچ تنها به صورت قرص های 50/25 تولید و مصرف میشود. این قرص حاوی 25 میلی گرم تریامترن و 50 میلی گرم هیدروکلرتیازید است. مهمترین عارضه این دارو افت فشار خون، سرگیجه، خشکی دهان و پرنوشی است.
در ادامه و در سایت بیمار سلامت به برسی تمامی موارد مصرف، منع مصرف، تداخلات دارویی، نحوه و مقدار مصرف و عوارض جانبی تریامترن اچ میپردازیم.
تریامترن اچ برای چیست
این دارو یک داروی اختصاصی برای درمان ادم و کنترل و اصلاح آسیت ( آب آوردن شکم) است. اما در برخی موارد برای کنترل و بهبود نارسایی قلبی و کنترل فشار خون های مقاوم به درمان نیز استفاده میشود. تریامترن اچ از طریق افزایش دفع آب و پتاسیم و سدیم باعث کاهش ادم ناشی از نارسایی های قلبی و سندرم نفروتیک میشود. این دارو در درمان آسیت ناشی از بیماری های کبدی یا قلبی نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
تریامترن اچ برای درمان فشار خون تنها در مواردی که سایر دارو نتواند موثر باشند تجویز میشود. ( در فشار خون اگر لازم به استفاده از داروهای مدر باشد ابتدا از ترکیب داروهای مدر با داروهای ضد فشار خون مانند لوزارتان اچ و … میکنند)
هشدار: برخی افراد از این دارو به عنوان داروی لاغری استفاده میکنند که خطرناک است و به تاثیری در لاغری ندارد. این دارو تنها از طریق دفع آب از بدن میتواند وزن بدن را به طور موقت کاهش دهد. این دارو بعضا توسط برخی ورزشکاران قبل از وزن کشی استفاده میشود. در بدن سازی نیز از تریامترن اچ برای کاهش آب بدن و به اصلاح خشک کردن بدن قبل از مسابقه استفاده میشود.
موارد منع مصرف
در مواردی مانند هیپوناترمی( سدیم خون پایین) ، اختلالات شدید کلیوی و آنوری( حجم ادرار 24 ساعته کمتر از 50 سی سی) مصرف تریامترن اچ ممنوع است. همچنین این دارو در مواردی مانند سنگ کلیه، نقرس و دیابت باید با احتیاط مصرف شود و منع مصرف نسبی دارد.
نحوه و مقدار مصرف تریامترن اچ
مقدار مصرف این دارو در منابع مختلف به صورت متفاوت آورده شده است و دلیل این امر متفاوت بودن دوزهای این دارو در کشور های مختلف است.( به عنوان مثال در بسیاری از کشور ها دوز هیدورکلرتیازید این دارو کمتر از نمونه ایرانی آن است و به صورت کپسول تولید میشود.) اما نحوه تجویز تریامترن اچ توسط پزشکان کشور ما به صورت مصرف یک قرص یک یا نهایتا دوبار در روز است.( برای اطمینان بیشتر از پزشک خود سوال کنید.)
عوارض جانبی تریامترن اچ
عوارض این دارو میتواند ترکیبی از عوارض جانبی تیامترن و هیدروکلرتیازید باشد. شایع ترین عوارض جانبی تریامترن اچ خشکی دهان، پرنوشی، افت فشار خون و به دنبال آن افزایش ضربان قلب، سرگیجه و بی حالی است اما میتواند عوارض زیر را نیز داشته باشد:
-
اسهال و دل پیچه
-
- افزایش قند خون
- دهیدراسیون( کم آبی بدن)
- خارش پوست و کهیر
- حساسیت به نور( حساس شدن پوست به نور خورشید)
- کمبود فولات یا همان فولیک اسید( تیامترن مانع جذب فولیک اسید میشود)
- کم خونی مگالوبلاستیک( در اثر کمبود فولیک اسید)
- گرفتگی عضلانی
- افزایش کلسترول و چربی خون و BUN ( اوره و نیتروژن خون)
- هیپوناترمی( کاهش سدیم خون)
همان طور که گفته شد شایع ترین عوارض تریامترن اچ مربوط به دفع آب از بدن، افت فشار خون و سرگیجه است.
هشدار های مصرف
-
- بیماران دیابتی طی درمان با تریمترن اچ باید از نظر افزایش قند خون مورد ارزیابی قرار گیرند.
- طی درمان با این دارو ممکن است رنگ ادرار به رنگ آب متمایل شود.
- طی درمان با تریامترن اچ از قرار گرفتن در معرض تابش خورشید خوداری کنید.
- در درمان های طولانی مدت لازم است که از مکمل های فولیک اسید استفاده شود.
- مصرف این دارو در دوران شیردهی توصیه نمیشود
- بی ضرر بودن دارو در دوران بارداری ثابت نشده است.( در رده B تا C بارداری)
-
سایر دارو های مشابه
پایان مقاله
ناشر: سایت بیمار سلامت
با سپاس از همکاری گروه مطالعاتی و تحقیقاتی هیرو