سفکسیم یکی از آنتی بیوتیک های خوراکی از دسته سفالوسپورین ها و هم خانواده سفازولین و سفالکسین است. این دارو به صورت کپسول ، قرص و شربت تولید میشود و برای درمان عفونت های ناشی از باکتری های مختلف استفاده میگردد. سفکسیم یک آنتی بیوتیک طولانی اثر است و معمولا به صورت یک بار در روز و در برخی موارد هر 12 ساعت یک بار مصرف میشود.
در ادامه و در سایت بیمار سلامت به برسی موارد مصرف ، منع مصرف ، تداخلات دارویی ، میزان و نحوه مصرف و عوارض جانبی سفکسیم میپردازیم.
موارد مصرف کپسول ، قرص و شربت سفکسیم
سفکسیم یک آنتی بیوتیک وسیع الطیف است و برای درمان عفونت های باکتریایی مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از بیشترین موارد مصرف این دارو برای درمان سوزاک ( نوعی بیماری مقاربتی ) و حصبه ( تب روده ) است. از سفکسیم همچنین برای پیشگیری از عفونت های ناشی از عفونت های ناشی از اعمال جراحی ، عفونت های ادراری ، عفونت های پوستی و عفونت های تنفسی استفاده میشود. این دارو را میتوان برای از بین بردن باکتری های مقاوم به پنی سیلین و سایر سفالوسپورین ها نظیر سفازولین استفاده کرد.
موارد منع مصرف
در صورت حساسیت مفرط به سایر آنتی بیوتیک های دسته سفالوسپورین ها نظیر سفالکسین و سفازولین و … نباید از سفکسیم استفاده کرد.
بارداری و شیردهی
سفکسیم در رده B بارداری قرار دارد یعنی در صورت لزوم میتوان از آن استفاده کرد. در دوران شیردهی نیز میتوان از این دارو پس از مشورت با پزشک استفاده کرد.( مطابق منابع پزشکی مصرف این دارو در دوران شیردهی و بارداری منع مصرف ندارد.)
مقدار مصرف سفکسیم
این دارو به صورت قرص و کپسول 200 و 400 میلی گرمی تولید میشود. شربت این دارو نیز در دو نوع تولید میشود که میتواند 50 تا 100 میلی گرم سفکسیم در هر 5 میلی لیتر ( یک قاشق ) داشته باشد. میزان مصرف این دارو به شکل زیر است:
- بزرگسالان و کودکان بزرگتر از 12 سال و وزن بیش از 50 کیلوگرم – 400 میلی گرم (mg) یک بار در روز یا 200 میلی گرم هر 12 ساعت
- کودکان 6 ماه تا 12 سال – دوز بر اساس وزن بدن است و باید توسط پزشک تعیین شود. دوز معمولاً 8 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز است که به صورت یک دوز مصرف می شود یا به دو دوز تقسیم می شود (4 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن هر 12 ساعت).
- در کودکان زیر 6 ماه مقدار مصرف دارو بر اساس وزن بدن و وضعیت بالینی تنظیم میشود و باید توسط پزشک اطفال تنظیم شود.
عوارض جانبی سفکسیم
مهمترین عوارض جانبی سفکسیم شامل اسهال و دل پیچه است اما میتواند عوارض زیر را نیز به همراه داشته باشد:
- سوء هاضمه و بی اشتهایی و استفراغ
- خارش پوست
- سردرد
- ادم دست ها و پاها
- تب و گرگرفتگی
- کولیت
- مشکلات کلیوی
- و افزایش سطح کراتین و BUN سرم
موارد بالا عوارض احتمالی سفکسیم است ولی غالبا در همه افراد دیده نمیشود و شایع ترین عارضه این دارو اسهال و دل پیچه است که پس از قطع مصرف دارو برطرف میشود.
تداخلات دارویی سفکسیم
سفکسیم دارویی نسبتا سازگار است و با داروهای زیادی تداخل ندارد اما میزان اثر گذاری آن توسط داروهای زیر ممکن است تغییر کند:
- آنتی بیوتیک های دسته آمینوگلیکوزیدی نظیر جنتامایسین ، توبرامایسین و …
- آنتی بیوتیک های باکتریواستاتیک مانند تتراسایکلین ، اریترومایسین و …
- پروبنسید ( میتواند موجب اختلال در دفع سفکسیم شود.)
- واکسن ب.ث.ژ و واکسن حصبه و وبا
هشدار ها:
- در صورت حساسیت به پنی سیلین و یا سیار دارو های دسته سفالوسپورین ها نظیر سفالکسین ، قبل از شروع درمان با سفکسیم به پزشک خود اطلاع دهید.
- در صورت مشاهده علائمی مانند خارش گلو ، تنگی نفس و ضایعات پوستی مصرف دارو را قطع کنید و به پزشک خود اطلاع دهید.
- مصرف بی رویه از انتی بیتیک های وسیع الطیف از جمله سفکسیم میتواند موجب مقاوم شدن باکتری ها و ظهور عفونت های مقوم به درمان شود. لذا باید از مصرف خودسرانه این داروها پرهیز شود.
.
.
سایر دارو های مشابه
سفالکسین
.
.
پایان
ناشر: سایت بیمار سلامت