سیتریزین یا همان زیرتک ( Zyrtec ) یکی از داروهای دسته آنتی هیستامین است که برای تخفیف و درمان علائم آلرژی ( حساسیت ) مورد استفاده قرار میگیرد. این دارو به صورت شربت و قرص های 10 میلی گرمی تولید میشود. شربت سیتریزین معمولا برای استفاده در کودکان کمتر از 6 سال مناسب است اما در بزگسالان و کودکان بزرگتر از 6 سال میتوان از قرص سیتریزین استفاده کرد.
در ادامه و در سایت بیمار سلامت به برسی موارد مصرف ، منع مصرف ، نحوه و مقدار مصرف ، تداخلات دارویی و عوارض جانبی سیترزین یا همان zyrtec ( زیرتک ) میپردازیم.
سیتریزین برای چیست
سیتریزین یک آنتی هیستامین است که برای بهبود علائم آلرژی های مختلف و رینیت ( آب ریزش بینی ) مورد استفاده قرار میگیرد. این دارو طولانی اثر است و تنها باید به صورت تک دوز ( روزی یک بار ) مصرف شود. به طورکلی سیتریزین میتواند برای سرکوب علائم زیر که ناشی از آلرژی باشد ، مورد استفاده قرار گیرد:
- آب ریزش بینی
- کهیر و خارش پوست
- قرمزی و گر گرفتگی چشم ها
- اگزما
- خارش گلو و التهاب گلو و سرفه ( ناشی از واکنش های آلرژی )
به طورکلی سیتریزین را برای متوقف کردن واکنش های آلرژی استفاده میکنند. این دارو نسبتا سازگار است و موارد منع مصرف و تداخلات دارویی چندانی ندارد و میتوان آنرا در سنین مختلف استفاده کرد.
موارد منع مصرف
در کودکان کمتر از 1 سال و افرادی که نارسایی کلیوی حاد دارند استفاده از سیتریزین توصیه نمیشود و منع مصرف دارد. در افرادی با سابقه تشنج استفاده از انواع آنتی هیستامین ها از جمله سیتریزین ( زیرتک _ zyrtec ) باید با احتیاط همراه باشد.
تداخلات دارویی
تئوفیلین و داروهای آنتی کولینرژیک ها از جمله هیوسین ، بی پریدین ، آتریپین و … و میتوانند از طریق افزایش اثر سیتریزین و کاهش دفع آن باعث ایجاد تداخلات داروی و افزایش خطر مسمومیت دارویی شوند.
نحوه و مقدار مصرف سیتریزین
نحوه و مقدار مصرف این دارو بستگی به سن بیمار، نوع و شدت علائم آلرژی دارد. در بزرگسالان معمولا از قرص های 10 میلی گرمی سیتریزین به صورت تک دوز ( هر 24 ساعت یک قرص ) استفاده میشود. در افرادی که اختلالات کلیوی دارند دوز دارو ممکن است تا 5 میلی گرم ( نصف یک قرص ) کاهش یابد.
برای کودکان بین 6 تا 11 سال، دوز معمول 5 میلی گرم، دو بار در روز است. سعی کنید بین دوزها 10 تا 12 ساعت فاصله داشته باشید. ( نصف قرص اول صبح و نصف قرص در شب )
برای کودکان بین 2 تا 5 سال، از شربت سیتریزین دو بار در روز به صورت 2.5 سی سی صبح و 2.5 سی سی شب ( هر 12 ساعت یک بار ) استفاده میشود.
برای کودکان بین 1 تا 2 سال، دوز دارو باید بر اساس وزن کودک و توسط پزشک تنظیم شود.
عوارض جانبی سیتریزین
مهمترین عوارض جانبی سیتریزین شامل خواب آلودگی و بی حالی است که در شروع درمان به چشم میخورد اما به طورکلی این دارو میتواند عوارض زیر را نیز به همراه داشته باشد
- سردرد و سرگیجه
- اسهال و دل پیچه ( در کودکان بیشتر مشاهده میشود.)
- خشکی دهان
- حالت تهوع و استفراغ
برخی منابع مصرف آب فراوان طی درمان با سیتریزین را در کاهش عوارض جانبی مانند سرگیجه ، سردرد و اسهال را موثر دانسته اند. ( لازم به ذکر است عوارض جانبی این دارو گذرا هستند و معمولا یک روز پس از قطع مصرف دارو از بین میروند. )
سیتریزین در بارداری و شیردهی
این دارو در رده B بارداری قرار دارد و میتواند در دوران بارداری نیز تجویز و مصرف شود. سیتریزین توانایی ترشح شدن در شیر مادر را دارد لذا بهتر است طی درمان با این دارو شیردهی متوقف شود و یا اینکه از سایر داروهای مشابه استفاده شود.
.
.
سایر داروهای مشابه
.
.
پایان
.
ناشر : سایت بیمار سلامت
با تشکر از گروه مطالعاتی و تحقیقاتی هیرو