دراین مقاله میخوانیم : پروپرانول یا پروپرانولول چیست و برای چه چیزی مصرف می شود ، نحوه مصرف آن برای بیماری های فشارخون یا کاهش استرس و تنظیم ضربان قلب چگونه است و با چه دوزی باید مصرف شود – همچنین عوارض جانبی آن و موارد منع مصرف قرص پروپرانولول ( پروپرانول ) را می خوانیم.
پروپرانول چیست ؟ و برای چه چیزی مصرف میشود ؟
پروپرانول یا همان پروپرانولول که با نام ایندرال نیز شناخته میشود یکی از دارو های ضد فشار خون میباشد و برای یکی از موارد مصرف آن تنظیم فشار خون میباشد. این دارو متعلق به دسته دارویی بتابلاکر ها( هم خانواده متورال، کاودیلول و …) میباشد.
پروپرانول از طریق گشاد کردن عروق و کاهش ضربان قلب تاثیر خود را اعمال میکند. استفاده از دارو و قرص پراپرونولول در ترکیب با سایر دارو های ضد فشار خون، ضد افسردگی، پارکینسون و … بسیار رایج است.
موارد مصرف قرص پروپرانول برای چیست
پروپرانول جزء دارو های ضد فشار خون است ولی به علت برخی ویژگی های خواص آن این دارو در برخی بیماری های دیگر و برای کاهش عوارض برخی دارو ها نیز استفاده میشود.به طور کلی موارد مصرف این دارو شامل موارد زیر است:
- مصرف قرص پراپرانولول برای کنترل و درمان میگرن
- سردرد خوشه ای
- مصرف قرص پراپرانولول برای کاهش استرس و اضطراب
- مصرف قرص پراپرانولول برای تنظیم تپش قلب
- قبل از عمل تیروئید
- همراه با دارو های ضد افسردگی برای کاهش احتمال تپش قلب
- همراه با دارو های ضد پارکینسون
- فشار خون بالا( پروپرانول برای فشار خون های بالای ناشی از استرس بسیار موثر است)
این دارو برای فشار خون بال چندان موثر نیست و تنها بر روی فشار هایی که منشا استرسی دارند به خوبی جواب میدهد. برای درمان فشار خون معمولا از سایر دارو های هم خانواده آن نظیر، کاودیلول و متورال استفاده میکنند.
موارد منع مصرف / چه افرادی نباید پروپرانول یا پروپرانولول مصرف کنند ؟
پروپرانول یا ( پروپرانولول) در مواردی که خونرسانی بافتی کاهش یافته باشد منع مصرف دارد و به هیچ عنوان نبایدتوسط این افراد مصرف شود. همچنین این دارو ها میتواند در بیماران دیابتی باعث بدتر شدن وضعیت قند خون آنها شود. به طور کلی پروپرانولول نباید در موارد زیر مصرف شود
- سکته های قلبی
- ضربان های قلبی پایین تر از 60
- فشار خون پایین
- دیابت
- نارسایی های کبدی
- نارسایی کلیه
- بیماری های تنفسی
- فشار خون پاین تر از110
همچنین پروپرانول یا همان ایندرال در موارد حساسیت به دارو هایی مثل متورال، کارودیلول، لابتالول،آتنولول و … منع مصرف دارد.
عوارض جانبی مصرف قرص پروپرانول یا پروپرانولول
این دارو نسبتا عوارضی ندارد و در مقایسه با سایر دارو های هم خانواده خود احتمال مسمومیت و حساسیت کمتری نیز ایجاد میکند. وله به طور کلی عوارض جانبی پروپرانول که ممکن است رخ دهد شامل مواردی زیر است:
- کاهش ضربان قلب
- سردی دست ها و پاها
- القاء تنگی نفس در بیماران مبتلا به آسم
- اختلالات خواب
- افت فشار خون ارتواستاتیک( افت فشار خون ارتواستاتسک یعنی کاهش فشار خون موقع بلند شدن و تغییرات فعالیتی ناگهانی_ یکی از عوارض شایع پروپرانول میباشد.)
- بالا رفتن قند خون( افزایش جزئی در میزان قند خون مخصوصا در افراد دیابتی)
- اسهال و حالت تهوع
- سرگیجه
- خارش پوست و کهیر
موارد گفته شده در قسمت بالا مواردی است که احتمال ایجاد آن ها با مصرف پروپرانول وجود دارد ولی چندان شایع نیستند.
نحوه مصرف دارو و قرص پروپرانولول ( پروپرانول )
پروپرانول به شکل آمپول و قرص یافت میشود. آمپول این دارو یک داروی بیمارستانی است. قرص این دارو برای کنترل فشار خون بالا ممکن است با سایر دارو ها نظیر هیدرو کلرتیازید تجویز میشود. پروپرانول برای درمان تپش قلب و فشار خون معمولا دو تا سه بار در روز و با دوز های 10 تا 40 میلی گرم تجویز میشود.( حد اکثر دوز مجاز برای این دارو 80 میلی گرم در طی 24 ساعت است). اگر پروپرانول برای جلوگیری از ایجاد تپش قلب ناشی از سایر دارو ها مثل دارو های ضد افسردگی باشد معمولا دو بار در روز( صبح و شب) و هر بار 10 تا 20 میلی گرم تجویز میشود.( پروپرانول دارای قرص های 10، 20 و 40 میلی گرمی است.)
هشدار ها
- در صورت حساسیت به دارو هایی مانند لابتالول، متورال، کارودیلول از داروی پروپرانول استفاده نکنید.
- در صورت ابتلا به بیماری آسم قبل از شروع درمان حتما پزشک خود را در جریان بگذراید.
- از مصرف پروپرانول با سایر دارو های پایین آورنده ضربان قلب مانند متورال، آتنالول و …پرهیزید
- قبل و پس از تجویز وراپامیل نباید زا پروپرانولول استفاده شود.
مکانیسم اثر پروپرانول / قرص پروپرانولول چگونه بر روی تنظیم فشار خون و ضربان قلب تاثیر میگذارد ؟
پروپرانولول میتواند از طریق اثر بلوک گیرنده های بتا سبب شل شدن عضلات دیواره عروق خونی و پروستات شود.( گیرنده های بتا مسئول انقباض عضلات دیواره عروق، افزایش ضربان قلب است و تاثیراتی نیز بر روی عضلات مثانه و پروستات دارد.)این دارو همچنین میتواند به میزان جزئی باعث کاهش ضربان قلب شود. پروپرانول با اثر بر گیرنده بتا موجود در بافتها میتواند جریان خون آنها را کنترل کند لذا در جراحی تیروئید برای کاهش خونریزی از آن استفاده میشود. در ادامه به برسی تاثیر پروپرانول ( پروپرانولول) در انواع بیماری ها نظیر میگرن، فشار خون، استرس و اضطراب و نارسایی قلبی میپردازیم.
مصرف پروپرانول برای تنظیم فشار خون بالا
پروپرانول جزء دسته دارویی بتابلاکر ها است و بتا بلاکر ها یکی از هفت دسته دارویی میباشد که برای درمان و کنترل فشار خون بالا از آن بهره میبرند. پروپرانول میتوانند باعث شل شدن و رفع انقباض دیواره عروق و نیز کاهش ضربان قلب شود و یکی از دارو های مفید برای درمان فشار خون بالا ، ناشی از تنش و اضطراب میباشد.
پروپرانول برای درمان فشار خون بالا معمولا با سایر دارو های ضد فشار خون نظیر هیدروکلرتیازید استفاده میشود. این دارو در پایین آوردن فشار خون های ناشی از استرس بسیار موثر است.
مصرف پروپرانول برای تنظیم تپش قلب و کاهش استرس
پروپرانول یکی از دارو های انتخابی برای پایین آوردن ضربان قلب و درمان تپش قلب است. متورال و پروپرانول از اصلی ترین دارو ها برای درمان تپش قلب میباشند. این دارو ها همچنین با برخی دارو های دیگر که عوارضشان شامل تپش قلب است ترکیب میشود تا عارضه آنها را کم کند. برای درمان تپش قلب معمولا از قرص پروپرانول و سه بار در روز استفاده میشود.
مصرف پروپرانول برای میگرن
پروپرانول در درمان برخی از انواع میگرن موثر میباشد. مکانیسم اثر این دارو بر روی میگرن به علت کاهش پر فشاری و احتقان خون در مغز میباشد. برای درمان میگرن با پروپرانول لازم است که قبل از شروع حملات از ان دارو استفاده شود. این درو را میتوان در سردرد خوشه ای نیز استفاده کرد
حرف آخر
هر دارو دارای یک سری عوارض و یک سری مزایا است. تعیین بهترین دارو برای هر بیماری با در نظر گرفتن این عوارض و مزایا صورت میگیرد و لازمه آن داشتن یک شرح حال کامل از وضعیت بالینی فرد میباشد.
در صورت داشتن هرگونه سوال در مورد انواع دارو ها و بیماری ها میتوانید در اینجا یا شبکه های اجتماعی از ما بپرسید