لوپرامید معروف ترین و رایج ترین داروی ضد اسهال است که در سنین مختلف( کودکان بالاتر از 2 سال) قابل مصرف است. این دارو به صورت قرص، کپسول و شربت تولید میشود که شربت آن بیشتر برای استفاده در کودکان مناسب است. لوپرامید معمولا به تنهایی استفاده میشود ولی در صورتی که اسهال و شکم درد با نفخ نیز همراه شود، میتوان سایمتیکون را نیز با آن مصرف نمود. به علت عوارض کم، تداخلات دارویی محدود، محدودیت سنی کم و موارد منع مصرف محدود، لوپرامید یکی از دارو های پرمصرف برای درمان اسهال میباشد. این دارو در آمریکا و بسیاری از کشور ها اولین گزینه درمانی میباشد.
در ادامه و در سایت بیمار سلامت به برسی تمامی موارد مصرف، منع مصرف، نحوه و مقدار مصرف، عوارض جانبی و وضعیت لوپرامید در بارداری و شیردهی میپردازیم:
لوپرامید برای چیست / موارد مصرف
لوپرامید با اثر بر روده ها و کاهش حرکات آنها در طیف وسیعی از اسهال ها و دل پیچه مورد استفاده قرار میگیرد. این دارو میتواند در بیماری IBS ( سندرم روده تحریک پذیر.) ، سندرم کارسینوم و اسهال های مسافرتی مصرف میشود.گاهی از لوپرامید برای اسهال های ناشی از مسمومیت و عفونت نیز استفاده میشود.
موارد منع مصرف
استفاده از لوپرامید برای درمان اسهال ها خونی، بیماری های تب زا، کودکان زیر 2 سال و کولیت های روده منع مصرف دارد.
تداخلات دارویی
تداخلات دارویی خاصی گزارش نشده است. اما مصرف لوپرامید با داروهای مخدر ممکن است باعث ایجاد یبوست های شدید شود.
عوارض جانبی لوپرامید
شایعترین عوارض جانبی لوپرامید یبوست، نفخ، خشکی دهان،خواب آلودگی و سرگیجه است. اما میتواند عوارض دیگری نظیر، کهیر و خارش، افزایش ضربان قلب، ضعف و بی حالی را نیز ایجاد کند که چندان شایع نیست.
نحوه و مقدار مصرف لوپرامید
این دارو تنها به صورت خوراکی و به شکل شربت، قرص و کپسول تولید میشود. شربت لوپرامید به ازی هر 5 سی سی 1 میلیگرم داروی موثر دارد. قرص و کپسول های این دارو نیز دارای 2 میلی گرم لوپرامید میباشند. مقدار مصرف دارو بستگی به سن و وزن فرد دارد ولی به طور کلی از قرار زیر میباشد:
در بزرگسالان برای درمان اسهال های حاد و شدید ابتدا یک یا دو عدد قرص لوپرامید 2 میلی گرم استفاده میشود. سپس در صورت لزوم هر 2 ساعت یک بار یا پس از هر بار اجابت مزاج( در صورت اسهال)،یک عدد قرص دیگر مصرف میشود.( حداکثر دوز مجاز در بزرگسالان و کودکان بالا تر از 12 سال برابر 16 میلی گرم یا 8 عدد قرص یا کپسول است.)
- در کودکان 9 تا 12 سال درمان با یک عدد قرص لوپرامید شروع میشود و در صورت لزوم هر 8 ساعت یکبار یک عدد قرص دیگر به کودک دارد میشود.
- در کودکان 6 تا 9سال: ابتدا یک قرص لوپرامید 2 به کودک داده میشود و در صورت لزوم هر 12 ساعت یکبار یک قرص دیگر به او میدهیم.
- در کودکان 2 تا 5 سال: یک میلی گرم ( یک قاشق شربت) لوپرامید هر 8 ساعت یکبار به کودک داده میشود.( روزی سه بار)
- در کودکان زیر دو سال مصرف این دارو ممنوع است مگر با دستور متخصص اطفال
لازم به ذکر است مدت زمان درمان با لوپرامید در موارد حاد نباید بیشتر از 2 روز باشد. در اسهال مزمن مقدار دارو معمولا بیشتر از 12 میلی گرم در 24ساعت نمیشود و طول درمان نیز کمتر از 10 روز است.( اگر پس از 10 روز پاسخ درمانی به دست نیاید باید از سایر روش ها درمانی استفاده نمود.)
وضعیت مصرف لوپرامید در بارداری و شیردهی
لوپرامید در دوران بارداری میتواند به صورت محدود و در صورت لزوم مصرف شود.( رده B بارداری).در دوران شیردهی میتوان از این دارو با دوز کم و مدت کوتاه استفاده کرد. اما در صورت مشاهده علائمی مانند بر افروختگی، یبوست و یا خواب آلودگی در کودک شیرخوار، باید مصرف دارو در مادر متوقف شود.
هشدار ها و توصیه های درمانی
- در صورت وجود اسهال خونی نباید از لوپرامید استفاده شود
- مصرف دارو بیشتر از 2 روز در اسهال حاد و بیشتر از 10 روز برای اسهال مزمن توصیه نمیشود.
- استفاده از این دارو در کودکان زیر 2 سال ممنوع است
.
سایر داروهای مشابه
.
پایان مقاله
ناشر: سایت بیمارسلامت
با سپاس فراوان از همکاری گروه مطالعاتی و تحقیقاتی هیرو