والسارتان ( یا همان والزارتان) یکی از دارو های مهم ضد فشار خون است و با داروی لوزارتان هم خانواده میباشد. به زبان ساده این دارو میتواند موجب کاهش انقباض عروق و گشاد شدن آن ها میشود. این موضوع موجب عبور راحت تر خون از داخل عروق میشود. والسارتان را همچنین ممکن است در نارسایی قلبی و برای کاهش بارکاری قلب تجویز شود. در درمان فشارخون این دارو را میتوان به صورت منفرد یا در ترکیب با سایر دارو ها نظیر آملودیپین تجویز کرد. اما در نارسایی قلبی به عنوان یک داروی کمک و همراه با سایر دارو ها نظیر دیورتیک ها، نیترات ها و دیگوکسین استفاده شود.
والسارتان جزء دسته دارویی آنتاگونیست گیرنده آنژیوتنسین II است. این دارو با لوزارتان هم خانواده است و عوارض جانبی و موارد صرف و منع مصرف و عوارض جانبی نسبتا یکسان با آن دارد.
قرص والسارتان 40، 80 و 160 برای چیست/ موارد مصرف
والسارتان ( والزارتان) از طریق ممانعت از اثر آنژیوتانسیون باعث کمک به انبساط عروق و گشاد شدن شریان ها میشود. به دنبال آن ، عبور خون از داخل عروق با سهولت بیشتری انجام میشود و در کل فشار خون کاهش میابد. این دارو تنها به صورت قرص مصرف ( 40، 80 و 160 میلی گرم) تولید میشود و برای کنترل فشار خون و بهبود عملکرد قلب در نارسایی های قلبی تجویز میشود.
کنترل فشارخون یکی از مهمترین موارد مصرف قرص والسارتان به شمار میرود ولی میتوان آنرا در نارسایی قلبی مزمن و برای کنترل بیماری تجویز کرد. این دارو با سهولت خروج خون از قلب میتواند بارکاری قلب را کاهش دهد از این رو به نارسایی های قلبی نیز میتواند کمک کند. مقدار مصرف قرص والسارتان ( 40 ، 80 ، 160) ممکن است در بیماران مختلف و وضعیت جسمانی فرد متفاوت باشد.
موارد منع مصرف والسارتان
این دارو در دوران بارداری و شیردهی منع مصرف کامل دارد. زیرا میتواند باعث ایجاد عوارض و اثرات مخربی بر روی شکل گیری کلیه های جنین شود. والسارتان میتواند در شیر مادر ترشح شود و تاثیرات مخرب را در بدن نوزاد ایجاد کند لذا در دوران شیردهی نیز منع مصرف کامل دارد.
از آنجایی که این دارو از طریق کلیه ها دفع میشود. نارسایی کلیه نیز میتواند از جمله موارد منع مصرف والسارتان ( والزارتان) باشد. همچنین این دارو میتواند باعث احتباس پتاسیم در بدن شود و این موضوع نیز دلیل دیگری برای منع مصرف والسارتان در نارسایی کلیه است.
تداخلات دارویی و غذایی والزارتان
مصرف والزارتان با داروی های زیر میتواند موجب افت شدید فشار خون و یا افزایش غلظت پتاسیم خون شود.
- آلداکتون
- تریامیترن
- لوزارتان، کاپتوپریل، انالاپریل و سایر دارو های مشابه
همچنین بهتر است در زمان درمان با والسارتان از غذا های غنی از پتاسیم کمتر استفاده شود. مهمترین غذا های حاوی پتاسیم شامل موارد زیر است:
- موز
- اسفناج
- کلم بروکلی
- آووکادو
- نارگیل
- میوه های خشک
- مرکبات
افرادی که تحت درمان با والسارتان ( والزارتان ) هستند باید نسبت به تعدیل مصرف مواد غذایی بالا آگاه باشند. زیرا والزارتان مانند سایر دارو های مشابه خود میتواند موجب احتباس پتاسیم در بدن شود.
نحوه و مقدار مصرف والسارتان 40 ، 80 و 160
والسارتان از جمله دارو های طولانی اثر به شمار میرود از این رو معمولا به صورت تک دوز( یک بار در روز) یا دوبار در روز تجویز میشود. این دارو به صورت قرص های 40 ، 80 و 160 میلی گرمی تولید میشود .در شروع درمان از قرص های والسارتان 40 و یا 80 استفاده میشود. ولی ممکن است طی چند هفته آنرا به 160 میلی گرم در روز نیز برسانند. بهتر زمان برای مصرف لوزارتان پس از صبحانه و پس از شام است.
عوارض جانبی والسارتان
این دارو عوارض جانبی مشابه دارو های هم خانواده خود نظیر لوزارتان ( لوزار ) دارد. به طور کلی این عوارض شامل موارد زیر است:
- سرگیجه و سردرد
- اسهال و در برخی موارد یبوست
- افت فشار خون
- ادم دست ها و پاها
- افزایش ضربان قلب
- افزایش پتاسیم خون
- خارش و کهیر پوست
موارد بالا مهمترین عوارض جانبی والسارتان (والزارتان) هستند اما خطرناک ترین عارضه این دارو افزایش پتاسیم است. هرچند احتمال افزایش پتاسیم در افراد تحت درمان با این دارو چندان هم بالا نیست اما لازم است تمامی افرادی که با والسارتان و دارو های مشابه آن نظیر کاپتوپریل و لوزارتان تحت درمان هستند با علائم احتباس پتاسیم آشنا شوند. که شامل موارد زیر است :
- اسهال
- بی حالی و کرختی
- کاهش سطح هوشیاری
- خستگی
- ضعف عضلانی
- کاهش ضربان قلب
- ضربان قلبی نامنظم
- تغیرات واضح در نوار قلب نظیر بلند شدن موجT و یا طولانی شدن فاصله P_R
افرادی که تحت درمان با والسارتان هستند باید نسبت به انجام آزمایشات دوره ای برای برسی عملکرد کلیه ها و سطح پتاسیم خون ، تشویق شوند.
مقایسه والسارتان و برخی از پرکاربرد ترین دارو های ضد فشار خون
هشدار: این قسمت برای دانش آموختگان رشته های پزشکی و پیراپزشکی میباشد.( مطالعه این قسمت برای افرادی که دانش کافی در زمینه فارموکولوژی ندارد ممکن است گیج کننده باشد)
در این قسمت میخواهیم برخی از مهمترین تفاوت های والسارتان با سایر دارو های ضد هیرتانسیون بپردازیم
مقایسه با کاپتوپریل
کاپتوپریل یکی از دارو های دسته مهار کننده ACE است. این دارو ها از نظر عمل کرد شباهت زیادی به دارو های آنتاگونیست آنژیوتانسیون نظیر والسارتان دارند. اما کاپتوپریل یک دارو با طول اثر کمتر ولی شروع اثر سریع تر است. کاپتوپریل اولین خط درمانی در فشار خون اورژانسی است. کاپتوپریل میتوانند باعث لارنژیت و سرفه های مداوم و مقاوم به درمان شوند و این مهمترین عیب کاپتوپریل به شمار میرود. این ویژگی در هم خانواده های والسارتان نظیر لوزارتان و ایبرسارتان وجود ندارد. و این دارو ها میتوانند جایگزین خوبی برای کاپتوپریل باشند.
مقایسه با لوزارتان
هر دو دارو از یک خانواده هستند و اثرات و عوارض جانبی یکسان داند. اما شاید بتوان اینگونه عنوان کرد که لوزارتان ( لوزار )نسبت به والسارتان بیشتر تجویز میشود و یا اینکه تحقیقات بیشتری در مورد آن انجام شده است. لوزارتان را میتوان علاوه بر درمان فشار خون بالا ، برای کاهش عوارض کلیوی ناشی از دیابت نیز استفاده کرد. لوزارتان میتواند از وقوع سکته قلبی مجدد در بیمارانی با سابقه MI جلوگیری کند. همچنین افراد مبتلا به فشار خون بالا که تحت درمان با لوزارتان هستند شانس ابتلا به سکته مغزی نیز در آنها کاهش میابد. همانطور که گفتیم والسارتان و لوزارتان عوارض جانبی و موارد مصرف یک سانی دارند. اما لوزارتان بیشتر به عنوان یک درمان منفرد تجویز میشود و والسارتان در ترکیب با سایر دارو ها نظیر آملودیپین ( در قالب دارویی تحت عنوان والزومیکس) تجویز میکنند.
مقایسه متورال و والسارتان
متورال جزو دسته دارویی بتابلاکر ها است. این دارو ها میتوانند علاوه بر کاهش فشار خون بالا به کاهش ضربان قلب نیز کمک کنند. بتابلاکر ها یکی از بهترین دارو ها برای کنترل فشار خون ( هایپرتنشن) افراد مبتلا به تاکی کاردی ( ضربان قلب بالا ) هستند. همچنین متورال گزینه مناسبی برای درمان هایپرتنشن ناشی از استرس میباشند. در مقابل والسارتان تاثیری در جهت کاهش ضربان قلب ندارد. ولی بر خلاف بتا بلاکر ها میتوان از والسارتان در بیماران تنفسی و دیابتی نیز بدون نگرانی استفاده کرد. زیرا اغلب بتا بلاکر ها نظیر پروپرانول را نمیتوان در بیماران مبتلا به مشکلات تنفسی از قبیل آسم استفاده کرد. همچنین بتابلاکر ها از جمله خود متورال میتواند موجب افزایش قند خون شوند ولی والسارتان چنین عارضه ای ندارد.
مقایسه والسارتان و آملودیپین
آملودیپین یکی از معروف ترین کلسیم بلوکر هایی است که در درمان فشارخون از آن استفاده میشود. این دارو از طریق بلوک کانال های کلسیمی میتواند باعث کاهش انقباض عروق و تا حدی کاهش قدرت انقباضی قلب شود. والسارتان نیز میتوان به کاهش انقباض دیواره عروق کمک کند ولی تاثیری بر کاهش انقباضات قلبی ندارد. تحقیقات حاکی آن هستند که آملودیپین برای درمان هیپرتانسیون افراد مسن بهتر عمل میکند. والسارتان و آملودیپین که هر دو دارو هایی طولانی اثر به شمار میروند گاها با هم تجویز میشود. این دو دارو به صورت ترکیبی تحت عنوان والزومیکس تولید میشود. تجویز این دارو به سرعت در حال افزایش است و به نظر میرسد ترکیب والسارتان و آملودیپین ( والزومیکس ) میتواند در کاهش فشار خون بسیار موثر تر از سایر دارو های ترکیبی باشد.
.
.
سایر داروهای ضد فشار خون
.
پایان
ناشر: سایت بیمار سلامت
با تشکر از گروه مطالعاتی و تحقیقاتی هیرو