کلوتریمازول یکی از داروهای ضد قارچ موضعی است که به صورت پماد، ژل و قطره و قرص های واژینال تولید میشود. این دارو برای درمان عفونت های قارچی پوست، عفونت واژن و برفک دهان استفاده میشود. مهمترین عوارض جانبی کلوتریمازول کهیر، خارش ، تکرر ادرار و سوزن واژن ( در صورت از پماد و قرص واژینال) میباشد. طول درمان با این دارو بسته به نوع و شدت گسترش عاملی قارچی میتواند از یک هفته تا چهار هفته متغییر باشد.
اشکال دارویی
-
- قرص واژینال 100 میلی گرم ( برای عفونت واژن)
- پماد واژینال 1 و 2 درصد( برای عفونت واژن)
- قرص مکیدنی 10 میلی گرم( برای برفک دهان)
- قطره و پماد موضعی 1 در صد( برای قارچ های پوست و گوش
-
در ادامه و در سایت بیمار سلامت به برسی نحوه و مقدار مصرف، موارد منع مصرف، تداخلات دارویی و عوارض جانبی کلوتریمازول میپردازیم.
نحوه و مقدار مصرف کلوتریمازول
نحوه و مقدار مصرف این دارو بستگی به نوع آن دارد. کلوتریمازول به صورت قرص های مکیدنی( برای برفک دهان)، ژل و قرص های واژینال( برای عفونت واژن)، پماد و قطره پوستی تولید میشود. مقدار مصرف و طول درمانی با این دارو بستگی به نوع عفونت و عامل قارچی دارد. در قسمت زیر نحوه و مقدار مصرف کلوتریمازول را برای هر بیماری مشاهده میکنید:
-
- عفونت واژن: برای عفونت، خرش و التهاب و برافروختگی واژن با منشاء قارچ ، میتوان هم از قرص و هم پماد واژینال کلوتریمازول استفاده میشود. برای درمان عفونت واژن، معمولا در موارد حاد میتوان هر بار دو عدد قرص واژینال 100 میلی گرمی کلوتریمازول را هر شب در واژن قرار داد.( هر شب یک بار و برای 3 تا 7 روز) در موارد خفیف تر که تنها علائمی مانند خارش واژن مشاهده شود از ژل یک 1 یا 2 درصد استفاده میشود.( هر شب یک اپلیگاتور کامل برای 7 روز یا بیشتر.)
- قارچ های پوستی: برای درمان قارچ های پوستی در نواحی مختلف معمولا از پماد یا قطره های پوستی( 1 درصد) استفاده میشود. برای درمان قارچ های پوستی میتوان این دارو را دوبار در روز( شب و صبح) استفاده کرد. در صورت امکان بهتر است قبل از استعمال دارو ناحیه را به صورت کامل بشورید و پس از خشک کردن پماد یا قطره را روی آن بمالید. در صورت استفاده از پماد کلوتریمازول در نواحی پر مو( کشاله ران، زانو قسمت داخلی بازو و …) مو های ناحیه را اصلاح کنید.( شیو کنید)_ طول درمان این مشکل معمولا از 1 هفته تا 4 هفته متغییر است.
- برای قارچ های داخل گوش: برای درمان عفونت های قارچی گوش خارجی میتوان از قطره کلوتریمازول استفاده نمود. اما لازم است قبل از استفاده از آن مقدار و مدت درمان را از پزشک خود سوال کنید.( معمولا هر بار یک یا دو قطره و دو یا سه بار در روز استفاده میشود.)
- برفک دهان: برای درمان برفک دهان از قرص های کلوتریمازول مکیدنی استفاده میشود.این دارو نسبت به سایر انواع آن جذب بیشتری دارد و معمولا برای یک بار در روز استفاده میشود.( در موارد حاد ممکن است دوبار در روز تجویز شود.) مقدار مصرف قرص های مکیدنی کلوتریمازول در کودکان زیر 12 سال باید توسط پزشک و ترجیحا متخصص کودکان تنظیم شود.
هشدار : در کودکان زیر دو سال استفاده از تمامی اشکال کلوتریمازول ممنوع است. و در دختران کوچک تر از 12 سال استفاده از کرم یا قرص واژینال منع مصرف کامل دارد.
وضعیت مصرف کلوتریمازول در بارداری و شیردهی
مصرف کلوتریمازول به صورت موضعی میتواند در دوران بارداری استفاده شود و در رده B قرار دارد. در دوران شیردهی نیز به علت جذب محدود دارو، استفاده کلوتریمازول موردی ندارد و میتواند مصرف شود.
تداخلات داروی و موارد منع مصرف
کلوتریمازول تداخلات داروی خاصی ندارد و اگر رژیم دارویی خاصی دارید میتواند بدون نگرانی آن را دنبال کنید. مهمترین موارد منع مصرف کلوتریمازول در کودکان زیر دو سال و مصرف کرم و یا قرص های واژینال کلوتریمازول این دارو در دختر زیر 12 سال است.
عوارض جانبی کلوتریمازول
عوارض جانبی کلوتریماوزل معمولا تا حدودی به نحوه استفاده از ـآن بستگی دارد. اما به طورکلی به علت جذب موضعی محدود آن ها عوارض چندانی ندارد. مهمترین عوارض پماد و قطره پوستی تریکومازول شامل خشکی، ترک خوردن و خارش پوست است. در برخی موارد نادر در اثر حساسیت های شدید مکن است شاهد بروز تاول ها پوستی نیز باشیم. قرص و پماد های واژینال میتوانند عوارض جانبی مانند تکرر ادرار، تحریک و سوزش واژن ممکن است مشاهده شود که معمولا در ابتدای درمان یا در صورت درمان های طولانی مشاهده میشود. قرص های مکیدنی دارو که برای برفک دهان استفاده میشود ممکن است عوارضی مانند ، تهوع و استفراغ، دل پیچه، سوزش یا تکرر ادراری ایجاد کنند.
توصیه های درمانی
-
- از مالیدن دارو اطراف چشم و دهان خودداری کنید.
- پس از هر بار استعمال دارو دست های خود را بشورید.( جلوگیری از سرایت قارچ ها به سایر نقاط بدن یا سایر افراد)
- در صورت استفاده از قرص های مکیدنی کلوتریمازول مصرف مایعات را برای دفع بهتر دارو افزایش دهید.
-
سایر داروهای مشابه
-
- فلوکونازول
- کتوکونازول
- ایتراکونازول
- پوساکونازول
-
پایان مقاله
ناشی: سایت بیمار سلامت
با سپاس از گروه مطالعاتی و تحقیقاتی هیرو