دمیترون یا همان اندانسترون یکی از اصلی ترین و پرکاربرد ترین داروهای ضد استفراغ است. این دارو به صورت آمپول و قرص و شربت تولید میشود. و برای درمان و تخیف تهوع ناشی از شیمی درمان ، تهوع پس از جراحی و ناشی از مسمومیت به وفور تجویز میگردد. هر آمپول و قرص دمیترون ( اندانسترون ) دارای 4 ملی گرم داروی موثر و هر 5سی سی از شربت آن داری 4 میلیگرم دارو است. به علت عوارض کم و خطر مسمومیت دارویی پایین ، دمیترون به یکی از پر محبوب ترین و موثرترین داروهای ضد تهوع و استفراغ تبدیل شده است.
در ادامه و در سایت بیمار سلامت به برسی موارد مصرف ، منع مصرف و عوارض جانبی شربت ، آمپول و قرص اوندانسترون میپردازیم.
شربت ، آمپول و قرص اندانسترون یا همان دمیترون برای چیست
به طورکلی تمامی اشکال مختلف اوندانسترون یا همان دمیترون برای درمان حالت تهوع و استفراغ ناشی از مسمومیت های غذایی، جراحی و بیهوشی، ترومای سر( ضربه به سر.) و تهوع ناشی از شیمی درمانی و بیماری های مختلف ( مانند سرماخوردگی ، مالاریا و …) استفاده میشود. قرص اندانسترون بیشتر برای درمان های نسبتا بلند مدت و برای مصرف در منزل در بزرگسالان تجویز میشود. آمپول این دارو معمولا برای موارد حاد و مصرف در بیمارستان ها و کلینیک ها و قبل و بعد از شیمی درمان کاربرد دارد. شربت اندانسترون ( دمیترون ) برای کودکان میباشد و مقدار مصرف آن بهتر است توسط پزشک تعیین شود. لازم به ذکر است مصرف دمیترون ( اندانسترون) برای درمان، دل پیچه، تهوع و استفراغ ناشی از بارداری چندان موثر نیست.
موارد منع مصرف دمیترون (اندانسترون)
مصرف این دارو در افرادی که به آن حساسیت دارند نباید مصرف شود. همچنین در کودکان زیر 3 سال و در دوران شیردهی نیز مصرف اشکال مختلف دمیترون ( قرص آمپول و شربت) باید با احتیاط همراه باشد.
وضعیت مصرف اوندانسترون (دمیترون) در بارداری و شیردهی
اندانسترون (دمیترون) در رده بی (B) بارداری قرار دارد و استفاده از آن در این دوران بی خطر میباشد. اما به علت ترشح شدن آن در شیر مادر ممکن است در دوران شیردهی مناسب نباشد و مصرف آن باید با احتیاط همراه باشد.
نحوه و مقدار مصرف قرص ، آمپول و شربت اندانسترون ( دمیترون )
نحوه مصرف این دارو به نوع آن بستگی دارد. آمپول دمیترون (اندانسترون) به صورت وریدی و هم به صورت عضلانی قابل استفاده است.( قبل از تزریق وریدی بهتر است دارو با حداقل 5 سی سی آب مقطر رقیق شود.) آمپول این دارو میتواند هر 8 ساعت یک بار تزریق شود.( در صورت لزوم میتوان بار اول ، دو آمپول 4 میلی گرمی را با هم تزریق کرد و در صورت لزوم تزریق را دو ساعت بعد تکرار کرد.)
شربت اندانسترون تنها در کودکان استفاده میشود و هر 5 سی سی از آن حاوی 4 میلیگرم داروی موثر است. میزان مصرف این شربت باید توسط پزشک و ترجیحا متخصص کودکان تنظیم شود.
قرص اندانسترون ( دمیترون ) نیز به صورت خوراکی و در بزرگسالان به مقدار هر 8 ساعت یک قرص قابل مصرف است.( قرص های دمیترون 4 و 8 میلی گرمی میباشند.)
عوارض جانبی قرص ، شربت و آمپول دمیترون (اندانسترون)
همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد اندانسترون یا همان دمیترون نسبت به سایر داروهای ضد تهوع از عوارض جانبی کمتری برخودار است. این ویژگی سبب شده است تا به راحتی و در افراد مختلف بتوان آنرا تجویز نمود. مهمترین عوارض جانب اندانسترون (شربت ، قرص و آمپول) شامل موارد زیر است:
- خواب آلودگی
- سردرد و سرگیجه
- یبوست و در برخی موارد اسهال
- خشکی دهان
- خارش پوست
اگرچه اسهال یکی از عوارض جانبی دمیترون اندانسترون است اما در برخی موارد از قرص این دارو( 4 میلی گرم) برای درمان اسهال و دل پیچه ناشی از سندروم روده تحریک پذیر (IBS) استفاده میشود.
هشدار : به علت خواب آور بودن قرص و شربت دمیترون اندانسترون (در برخی افراد ) لازم است در زمان شروع درمان با این دارو از کارهای که نیازمند هوشیار کامل است خودداری کنید.
تداخلات دارویی
اوندانسترون یا همان دمیترون یک داروی سازگار است و اصولا تداخلات دارویی خاصی ندارد. اما مصرف آن با پیموزاید و آمیودارون و سار داروهای مشابهش از جمله گرانیسترون باید با احتیاط مصرف شود.
.
پایان
.
سایر داروهای مشابه و جایگرین دمیترون اندانسترون
- متوکلوپرامید
- کلرپرومازین
- نابیلون
ناشر سایت بیمارسلامت
با تشکر از گروه مطالعاتی و تحقیقاتی هیرو
سلام دکتر
همسرم هفته ۹ بارداری هست و حالت تعوع شدید داره. پیش پزشکم رفتیم و برای پنج روز اوندانسترون تجویز کردن. خواست ببینم حالت تهوع تاکی ادامه داره و اینکه میتونیم چند روز یا چند هفته بیشتر از این دارو استفاده کنیم.
با تشکر
سلام
حالت تهوع معمولا تا در سه ماهه دوم ( هفته ۱۲ به بعد) برطرف میشه. برای بهبود وضعیت تهوع هم بهتره از روش های غیر دارویی مثل خوردن مایعات سرد به جای چای و قهوه، غذای نسبتا سرد و حجم کم استفاده کنید. همچنین سعی کنید از عطر و مواد آرایشی آروماتیک استفاده نکنید.
در خصوص استفاده بیشتر از اندانسترون هم باید بگم که بهتره با پزشک اصلیش مشورت کنید اما اگر تهوع در حد تحمل هستش و استفراغ به همراه نداره نیازی به استفاده بیشتر از دمیترون یا همان اندانسترون نیست.