دوکسپین یکی از دارو های دسته ضد افسردگی های سه حلقوی است و مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا برای درمان افسردگی اساسی میباشد. این دارو عمدتا به صورت کپسول و قرص های 10 و 25 میلی گرمی تولید و مصرف میشود. رایجترین عوارض جانبی دوکسپین شامل خواب آلودگی، یبوست، خشکی دهان، طپش قلب و افت فشار خون است. این دارو در مصارف بلند مدت نباید به صور ناگهانی قطع شود زیرا میتواند موجب بازگشت و تشدید علائم افسردگی و اضطراب شود.
در ادامه و در سایت بیمار سلامت به برسی تمامی موارد مصرف، منع مصرف، تداخلات دارویی، نحوه و مقدار مصرف و عوارض جانبی دوکسپین میپردازیم.
دوکسپین برای چیست / موارد مصرف
این دارو عمدتا برای درمان افسردگی های شدید استفاده میشود. اما گاهی برای درمان اختلالات اضطراب و بی خوابی نیز استفاده میشود. به ندرت ممکن است از دوکسپین برای تسکین درد های ناشی از میگرن و درد های نروپاتی نیز استفاده شود.
موارد منع مصرف
دوکسپین در بیماران قلبی، بزرگی پروستات، دوران شیردهی و بارداری، بیماری آب سیاه( گلوکوم)، افراد مستعد احتباس اداری منع مصرف دارد. این دارو در بیمارانی با اختلالات کلیوی و کبدی و افرادی با سابقه خود کشی باید با احتیاط مصرف شود.
تداخلات دارویی
مهمترین تداخلات دارویی دوکسیپین با سایر داروهای ضد افسردگی، داروهای مخدر، الکل، خواب آور ها و ضد تشنج ها است. دوکسپین همچنین باید با داروهای ضد فشار خون، داروهای ضد پارکینسون و هورمون های تیروئیدی با احتیاط مصرف شود زیر میتواند موجب افزایش عوارض آنها شود.
نحوه و مقدار مصرف دوکسپین
این دارو عمدتا به صورت خوراکی در در قالب کپسول و قرص استفاده میشود. مقدار مصرف دارو بسته به نوع بیماری و شدت آن متفاوت است و به طور کلی از قرار زیر است:
- افسردگی اساس: برای درمان افسردگی ابتدا درمان را با قرص یا کپسول دوکسپین 10 یا 25 میلی گرمی یکبار در روز ( قبل از خواب) استفاده میشود. اما در صورت عدم دستیابی به پاسخ درمانی مناسب مقدار یا تعداد دفعات مصرف را افزایش میدهند. ( حداکثر مقدار مجاز دوکسپین ،300 میلی گرم در 24 ساعت است.)
- برای اختلالات خواب: معمولا از نصف و یا یک عدد قرص دوکسپین 10 میلی گرمی استفاده میشود که باید 30 دقیقه قبل از خواب مصرف شود.( نباید طول درمان با این دارو برای درمان بی خوابی بیش از 8 هفته باشد.)
- برای اختلالات اضطرابی ( و به ندرت پانیک): معمولا از قرص یا کپسول دوکسپین 10 میلیگرم یک الی 3 بار در روز استفاده میشود. اما گاهی نیز ممکن است از دوز های بالا تر استفاده شود.
- برای درمان خارش: نحوه مصرف دوکسپین برای درمان خارش و کهیر، بسته به شدت مشکل و شکل دارو( محلول یا کرم) متفاوت است. فرم های موضعی این دارو به خوبی از طریق پوست جذب میشود. البته لازم به ذکر است که پماد و محلول دوکسپین نمونه ایرانی ندارد.
عوارض جانبی قرص و کپسول دوکسپین
این دارو میتواند روی سیستم های مختلفی تاثیر بگذارد لذا عوارض جانبی گسترده ای دارد و خود درمانی با آن اکیدا ممنوع میباشد. شایعترین عوارض جانبی دوکسپین شامل یبوست، خواب آلودگی، خشکی دهان، افزایش وزن، افت فشار خون، طپش قلب و طعم فلز در دهان است. سایر عوارض این دارو شامل موارد زیر است:
- احتباس یا تکرر ادرار
- تاری دید و حساسیت به نور
- مور مور شدن بدن
- ادم
- درد سردل
- لرزش بدن
وضعیت مصرف دوکسپین در دوران بارداری و شیردهی
این دارو در دوران بارداری منع مصرف نسبی دارد و در صورت لزوم مصرف آن باید با مشورت پزشک زنان و در دوره های درمانی کوتاه مدت استفاده شود.( رده C بارداری)
دوکسپین میتواند در داخل شیرمادر ترشح شود و برای نوزادان یا کودک شیرخوار مضر است لذا نباید در دوران شیردهی مصرف شود.
سایر داروهای مشابه
پایان مقاله
ناشر: مجله پزشکی بیمار سلامت