سیپروترون کامپاند دارویی است که از ترکیب سیپروترون استات و اتینیل استرادیول به دست میاید. این دارو را برای درمان پر مویی ( هیرسوتیسم ) در زنان ، جلوگیری از بارداری و درمان جوش های مقاوم به درمان استفاده میشود. سیپروترون کامپاند یکی از داروهای مناسب برای جلوگیری از بارداری توام با درمان آکنه یا جلوگیری از ظهور آن است. این دارو تنها به صورت قرص های خوراکی و معمولا یک بار در روز مصرف میشود.
در ادامه به برسی کامل موارد مصرف ، منع مصرف، نحوه مقدار مصرف، عوارض جانبی و تفاوت سیپروترون کامپاند با ال در میپردازیم. در انتهای این مقاله به پاسخ دادن به متداول ترین سوالات و نگرانی ها در مورد این دارو میپردازیم.
موارد مصرف سیپروترون کامپاند
این دارو تنها به صورت قرص تولید میشود و عموما برای درمان جوش ( آکنه ) مقاوم به سایر درمان ها توام با جلوگیری از بارداری استفاده میشود. استفاده از سیپروترون کامپاند به عنوان یک داروی تخصصی برای پیشگیری از بارداری مطرح نیست و برای این منظور قرص های تخصصی تر نظیر ال دی (LD ) پرکابرد تر است. از این دارو میتوان برای درمان هیرسوتیسم ( پرمویی ) در زنان نیز استفاده کرد اما برای این منظور استفاده از سیپروترون ساده ( سیپروترون استات ) بیشتر کاربرد دارد و میتواند موثرتر باشد. گاهی از سیپروترون کامپاند برای درمان کیست های تخمدان نیز استفاده میشود و برای درمان کیست تخمدان نیز سیپروترون استات میتواند موثرتر و مطرح تر باشد.
نحوه و مقدار مصرف قرص سیپروترون کامپاند
این دارو به صورت خوراکی در قالب قرص های ترکیبی ( ترکیب سیپروترون استات و اتینیل استرادیول ) تولید و مصرف میشود. برای درمان آکنه ( جوش ) و پیشگیری از بارداری این دارو از روز اول قاعدگی روزی یک قرص و برای 21 روز مصرف میشود.( پس از 21 روز مصرف دارو برای 7روز متوقف میشود و در صورت نیاز مصرف آن دوباره برای 21 روز دیگر از سرگرفته میشود.) دارو بهتر است همراه با غذا مصرف شود تا عوارض گوارشی آن کاهش یابد. برای درمان کیست تخمدان و هیرسوتیسم ، میزان مصرف و روند درمانی توسط پزشک و بر اساس وضعیت بالینی بیمار تنظیم میشود. ( برای درمان کیست تخمدان ممکن است لازم به مصرف این دارو برای بیش از 1 سال باشد.)
موارد منع مصرف
در بیماران کبدی ، دیابت شدید یا تغییرات عروقی ، کم خونی ، بیماریهای تحلیل برنده یا بدخیم ، افسردگی شدید ، سابقه اختلالات ترومبوآمبولیک ، سنین کمتر از ۱۸ سال مصرف سیپروترون کامپاند و استات ممنوع است و منع مصرف کامل دارند.
عوارض جانبی قرص سیپروترون کامپاند
مهمترین عوارض قرص سیپروترون کمپاند شامل سردرد و سرگیجه ، افزایش احتمال ابتلا به واریس ، کاهش میل جنسی ، خشکی واژن ،ناباروری موقت ، پرخاشگری و افسردگی گذرا ، سفت شدن پستان ها و دردناک شدن آنها هنگام لمس است. عوارض جانبی سیپروترون کامپاند تا حد زیادی مشابه سیپروترون استات است و معمولا پس از قطع مصرف دارو از بین میروند.
در ادامه و در سایت بیمار سلامت به برسی تفاوت سیپروترون کامپاند با قرص ال دی و قرص سیپروترون استات میپردازیم و در انتها به متداول ترین سوالات و نگرانی ها در مورد این دارو پاسخ میدهیم.
تفاوت قرص سیپروترون کامپاند و قرص ال دی
قرص ال دی ( LD ) از ترکیب هورمون اتینیل استرادیول به مقدار 0.03 میلی گرم با یکی از دو هورمون لوونورژسترول (0.15 میلی گرم) یا هورمون نورژسترل تولید میشود. به زبان ساده هر سه این هورمون مانع ترشح هورمون ها FSH و LH میشوند در نتیجه تخمک گذاری انجام نمیشود. اما سیپروترون استات یک مهار کننده استروژن است و مانع تاثیر استروژن روی بافت های مختلف بدن میشود و از این طریق از رشد و آزاد سازی تخمک ها میتواند جلوگیری کند. در سیپروترون کامپاند هم هورمون اتینیل استرادیول و هم سیپروترون استات وجود دارد. این به این معناست که تخمک گذاری مهار میشود و در عین حال از آتروفی بافت رحم به سیپروترون استات جلوگیری میشود.( اتینیل استرادیول اثرات شبیه پروژسترون دارد که مانع از آتروفی رحم و واژن میشود.)
توجهات و توصیه های پزشکی
- طی هفته اول درمان با سیپروترون کامپاند ممکن است سستی و بی حالی مشاهده شود که طبیعی است.
- استفاده از این دارو در مردان میتواند باعث تولید اسپرم های غیر عادی شود. لذا مردان هنگام مصرف این دارو نباید اقدام به فرزند آوری کنند.
- برای مشاهده اثر گذاری این دارو در درمان جوش های صورت و پر مویی ( هیرسوتیسم) حداقل 3 ماه زمان لازم است.
- انجام آزمایشات کبدی، شمارش گلبول سلول های خونی ( CBC diff) طی درمان با سیپروترون کامپاند ضروری است و مصرف خودسرانه این دارو اکیدا ممنوع میباشد.
سوالات متداول
سیپروترون کامپاند بهتر است یا قرص ال دی ؟
در مورد بهتر بودن این داروها نمیتوان نظری داد زیرا دارای مکانیسم اثر متفاوتی هستند. اما به طور کلی سیپروترون کامپاند برای پیشگیری از بارداری توام با درمان آکنه های پوستی گزینه بهتری نسبت به قرص ال دی است.
آیا سیپروترون کامپاند باعث خشکی واژن میشود؟
بله یکی از عوارض جانبی مهم این دارو خشکی واژن و مقاربت دردناک است. البته اثر تحلیلی و خشکی واژن این دارو به علت وجود اتینیل استرادیول تا حدودی کاهش یافته است ولی همچنان به عنوان یکی از عوارض این دارو مطرح است.
آیا سیپروترون کامپاند باعث جوش صورت میشود ؟
خیر. یکی از اصلی ترین موارد مصرف این دارو درمان جوش های و آکنه های مقاوم به درمان است. این دارو از طریق کاهش تولید سبوره در پوست باعث درمان و بهبود آکنه های پوستی (مخصوصا صورت) میشود. اما در برخی موارد مصرف سیپروترون کامپاند ممکن است باعث ایجاد لک های پوستی شود. ولی معمولا پس از قطع مصرف دارو برطرف میشوند.
آیا میتوان از سیپروترون کامپاند در بارداری استفاده کرد؟
خیر. این دارو در دوران بارداری منع مصرف کامل دارد و میتواند حتی موجب سقط جنین شود. ( البته برخی منابع این دارو را در رده C بارداری قرار داده اند و مطابق گفته آنها میتواند در برخی شرایط این دارو را در دوران بارداری نیز تجویز کرد.)
آیا سیپروترون کامپاند چاق کننده است ؟
اگر چه چاقی به عنوان یکی از اصلی ترین عوارض جانبی این دارو مطرح نیست اما میتواند موجب افزایش وزن شود.( در بخی موارد نیز باعث بی اشتهایی و کاهش وزن میشود.)
.
.
سایر داروهای مشابه
- سیپروترون استات
- قرص ال دی
- قرص اچ د
.
پایان مقاله
.
.
ناشر: سایت بیمارسلامت
باتشکر از گروه مطالعاتی و تحقیقاتی هیرو