فنوفیبرات یکی از داروهای پرکاربرد دسته دارویی فیبرات ها است. این دارو برای کاهش چربی خون ( تریگلیسرید) استفاده میشود اما تا حدود میتواند باعث کاهش کلسترول خون نیز بشود. ( میتواند VLDL و LDL را کاهش میدهد و HDL را افزایش میدهد.) فنوفیبرات نیز مانند سایر داروهای ضد چرب و کلسترول خون، برای پاسخ درمانی مناسب نیاز به رعایت رژیم غذایی دارد و به تنهایی نمیتواند باعث کاهش موثر چربی خون شود. این دارو به صورت قرص و کپسول های 100 و 200 میلیگرمی تولید میشود و بهترین زمان مصرف آن پس از شام است. مهمترین عوارض جانبی فنوفیبرات شامل سردرد، کمر درد، اسهال یا یبوست، خستگی، التهاب گلو و سرفه است. اما عوارض خطرناک و جدی آن شامل سنگ صفرا و تخریب عضلات (رابدومیولیز) است.
در ادامه و در سایت بیمارسلامت به برسی تمامی موارد مصرف، منع مصرف، تداخلات دارویی، عوارض جانبی و نحوه و مقدار مصرف قرص و کپسول فنوفیبرات ( 100 و 200) میپردازیم.
فنوفیبرات برای چیست / موارد مصرف
این دارو یکی از داروهای مورد استفاده برای کاهش دادن تریگلیسرید ( چربی خون) بسیار بالا است و میتواند تا حدودی برای کاهش کلسترول نیز مفید باشد. فنوفیبرات باعث درمان هیپرلیپیدمی ( چربی و کلسترول خون بالا) نمیشود و نقشه کمکی دارد.( افرادی که تحت درمان داروهای ضد چربی و کلسترول خون هستند باید حتمی رژیم غذایی مناسبی داشته باشد و به ورزش کردن ترقیب شوند.) فنوفیبرات همچنین میتواند خطر بیماری های قلبی و عروقی را در افراد مبتلا به دیابت و هیپرلیپیدمی نیز کاهش دهد.
موارد منع مصرف
فنوفیبرات در بیماری های کیسه صفرا، اختلالات شدید کلیوی و کبدی و در دوران بارداری و شیردهی منع مصرف دارد. این دارو باید در افرادی با سابقه پانکراتیت ( التهاب پانکراس)، دیابت های کنترل نشده و افرادی که تحت درمان با هپارین هستند با احتیاط مصرف شود.
نحوه و مقدار مصرف قرص و کپسول فنوفیبرات 100 و 200
قرص و کپسول این دارو به صورت خوراکی و کامل ( بدون نصف کردن یا مخدوش کردن پوشش) و معمولا پس از شام استفاده میشود. مقدار مصرف این دارو بسته به شدت مشکل ممکن است متفاوت باشد. اما به طور کلی در بزرگسالان برای درمان چربی خون های بالا ( تیپ 4 یا 5) بدون اختلال جدی در مقدار کلسترول، از کپسول یا قرص های فنوفیبرات 100 به صورت تک دوز( یکبار در روز) استفاده میشود. اما در صورت بالا بودن همزمان مقدار چربی خون و کلسترول خون از قرص و کپسول های 200 میلی گرم، به صورت تک دوز استفاده میشود.
تداخلات دارویی
مهمترین تداخلات دارویی فنوفیبرات با داروهای دسته استاتین ها (مانند آتورواستاتین)، داروهای ضد انعقاد مانند وارفارین و هپارین، سیکلوسپورین، سایر داروهای دسته فیبرات ها مخصوصا جم فیبروزیل است. مصرف همزمان فنوفیبرات با سایر داروهای دسته فیبرات ها از جمله جم فیبروزیل و استاتین ها میتواند باعث افزایش خطر تخریب های عضلانی شود.
عوارض جانبی فنوفیبرات
شایعترین عوارض جانبی فنوفیبرات شامل درد های عضلانی و مفاصل، سردرد، بی حالی و خستگی، التهاب گلو و علائمی شبه آنفولانزا، اسهال یا یبوست، درد شکم و حالت تهوع است. سایر عوارض جانبی این دارو شامل موارد زیر است:
-
- سنگ صفرا
- التهاب پانکراس (پانکراتیت)
- افزایش آنزیم های کبدی
- تخریب عضلات یا همان رابدومیولیز
- التهاب واژن (واژینیت)
- کاهش میل جنسی
- خارش پوست
- تاری دید و کونژکتیویت (التهاب ملتحمه)
-
یکی از خطرناکترین عوارض جانبی فنوفیبرات رابدومیالیز است که با علائمی مانند تیره شدن ادرار، تورم عضلانی، افت فشار خون و درد شدید عضلات است.( در صورت مشاهده این علائم مصرف دارو باید قطع شود.)
برای کاهش عوارض گوارشی( تهوع، اسهال و …) میتوان دارو را پس از غذا یا وسط وعده غذایی استفاده کرد.
وضعیت مصرف فنوفیبرات در بارداری و شیردهی
فنوفیبرات در دوران بارداری منع مصرف نسبی دارد.( رده C) و قبل از مصرف آن باید حتما با متخصص زنان مشاوره کرد.
اطلاعات زیادی در مورد اثرات این دارو در دوران شیردهی وجود ندارد. لذا مصرف آن در طی دوران شیردهی نیز توصیه نمیشود.
سایر داروهای مشابه
پایان
ناشر: مجله پزشکی بیمارسلامت
چربی خونم ۳۵۰ بود و دکتر فنوفیبرات ۲۰۰ داد بعد از ۲ هفته دچار یبوست و شقاق شدم و از زندگی افتادم مراقب باشید. آب زیاد و ملین باید زیاد بخورید با این قرص که دکتر به من نگفت