لوزارتان( losartan) یکی از دارو های بسیار پر مصرف برای کنترل فشار خون است. از این داو همچنین در نارسایی های قلبی، درد های قلبی و پیش گیری از عوارض کلیوی دیابت استفاده میشود. این دارو جزو دارو های مهارکننده آنژیوتانسیون است و با دارو هایی نظیر( والسارتان و ایربسارتان) هم خانواده میباشد. معمولا این دسته دارویی به تنهایی برای کنترل فشار خون تجویز میشوند. لوزارتان از طریق گشاد کردن عروق و ممانعت از انقباض عروق اثر خود را اعمال میکند.
موارد مصرف
این دارو در اصل یک دارو کنترل کننده فشار خون است اما در نارسایی های قلبی و درد های آنژینی( درد های قلبی) نیز استفاده میشود. از لوزارتان همچنین ممکن است در بیماران مبتلا به دیابت نیز استفاده شود که علت آن جلوگیری از آسیب های کلیوی ناشی از دیابت میباشد.
لوزارتان و دارو های هم خانواده آن( والسارتان، ایرسارتان و ..) معمولا به تنهایی برای کنترل فشار خون استفاده میشود.
این دارو جایگزین بسیار خوبی برای کاپتوپریل است.
از لوزارتان و سایر دارو های مشابه آن برای کاهش خطرات سکته مغزی نیز استفاده میشود.
لوسارتان میتواند برای کاهش بار کاری قلب در نارسایی قلبی و کاهش درد های قلبی تجویز شود. از لوزارتان برای درمان گشادی و یا ضخیم شدن بطن چپ قلبی استفاده میشود.
موارد منع مصرف لوزارتان
این دارو میتواند باعث اختلال در شکل گیری و تکامل کلیه ها در دوران جنینی شود. لذا در دوران بارداری منع مصرف کامل دارد.
لوزارتان یا همان لوسارتان دفع کلیوی دارد لذا در نارسایی های شدید کلیوی منع مصرف دارد. لازم به ذکر است که این دارو از دفع پتاسیم جلوگیری میکند لذا در افرادی که در معرض افزایش سطح پوتاسیم خون هستند باید با احتیاط مصرف شود.
لوزارتان ( لوسارتان ) باعث پوشاندن علائم افت قند خون میشود و در افرادی که در معرض افت قند خون میباشند باید با احتیاط مصرف شود.
در نارسایی غده فوق کلیوی و یا اختلال در ترشح هرمون ضد ادراری مصرف لوزارتان ممنوع است زیرا میتواند موجب تشدید هیپرکالمی شود.( هیپرکالمی همان افزایش پتاسیم خون است.)
عوارض لوزارتان
این دارو و سایر دارو های مشابه آن عوارض چندانی ندارند و یکی از بهترین و کم عارضه ترین دارو ها برای کنترل فشار خون و نارسایی قلبی میباشند.
- تهوع، استفراغ، اسهال
- سردرد
- سرگیجه
- کاهش پتاسیم خون( مهمترین عارضه لوزارتان)
- افت فشار خون
- افزایش ضربان قلب
- خستگی
- بی خوابی
- علائم شبیه افت قند خون در بیماران دابتی
- کبودی، پتشی، خونریزی
- کاهش طعم غذا ها
- تکرر ادراری
- خارش
موارد بالا مهمترین عوارض لوزارتان( لوسارتان) اما معمولا
تداخلات دارویی
لوزارتان میتواند باعث احتباس پتاسیم در بدن شود لذا باید با برخی دارو ها و مواد غذایی با احتیاط مصرف شود. مهمترین این دارو ها شامل موارد زیر است:
- تریامترن و تریامترن اچ
- اسپیرونولاکتون
- داروهای شیمی درمانی
- پتاسیم کلراید(KCL)
- لیتیم
- گلوکونات پتاسیم
- پتاسیم بی کربنات
در صورت مصرف لوزارتان بهتر است از غذا های زیر کمتر استفاده کنید
- صدف
- موز
- سیبزمینی شیرین
- آب پرتقال
- اسفناج
- قارچ
- خرما
- کشمش
- خیار و کدو سبز
افرادی که تحت درمان با لوزارتان هستند بهتر است مواد غذایی بالا را با احتیاط مصرف نمایند زیرا این مواد غذایی حاوی پتاسیم بالا هستند.
هشدار: قبل از شروع درمان با لوزارتان لیست تمامی دارو های خود را به پزشک خود بدهید. ( مصرف دارو هایی مانند کاپتوپریل ، والسارتان و … میتواند اثر لوسارتان را تقویت کند)
مسمومیت با لوزارتان
علائم مسمومیت با این دارو در اثر مصرف زیاد دارو و یا اختلالات کلیوی و عدم دفع دارو صورت میگیرد و معمولا به واسطه افزایش میزان پتاسیم ایجاد میشود. افزایش پتاسیم خون که در پزشکی به آن هیپرکالمی میگویند میتواند یک وضعیت خطرناک و تهدید کننده حیات باشد. لذا کنترل سطح پتاسیم در افرادی که از لوزارتان( لوسارتان) استفاده میکنند ضروری است. همچنین این افراد باید با علائم هیپرکالمی(افزایش پتاسیم خون) آشنا شوند که از قرار زیر است:
هیپرکالمی
هیپرکالمی به وضعیتی میگویند که سطح پتاسیم خون از 5.1بیشتر شود و به طور کلی شاملا موارد زیر است:
- اسهال
- افزایش حرکات روده
- ضربان قلبی کند، ضعیف و نامنظم
- افت فشار خون
- تغیرات واضح در امواج نوار قلب
علائم بالا مهمترین علائم افزایش سطح پتاسیم خون میباشند که ممکن است در اثر مسمومیت با لوزارتان ایجاد شود. البته لازم به ذکر است که معمولا افرادی که کارکرد کلیوی نرمال دارند به این مشکل مبتلا نمیشوند. همچنین مصرف آب فراوان در افرادی که از دارو هایی مانند والسارتان، لوزارتان ،کاپتوپریل ، تریامترن و … استفاده میکند ، میتواند مانع از ابتلا به هیپرکالمی شود.
نحوه و میزان مصرف
لوزارتان معمولا به تنهایی تجویز میشود البته در فشار خون های بالا ممکن است با سایر دارو ها تجویز شود. همچنین در نارسایی قلبی این دارو ممکن است با سایر دارو ها نظیر هیدروکلورتیازید تجویز شود.
دوز مصرفی این دارو به میزان فشار خون بستگی دارد معمولا دو بار در روز و هر بار 12.5 تا 25 میلی گرم تجویز میشود. به ندرت ممکن است دوز 50 میلی گرمی این دارو نیز تجویز شود.( لوزارتان به صورت قرص های 25 و 50 میلی گرمی در دارو خانه ها عرضه میشود.)
لوزارتان گاهی به صورت ترکیب با هیدروکلورتیازید با نام لوزارتان آچ در دارو خانه ها قابل تهیه است
مزایای استفاده از لوزارتان
این دارو داری مزایای بسیار نسبت به سایر دارو های ضد فشار خون است که سبب شده است به یکی از دارو های پر مصرف تبدیل شود. مهمترین مزایای این دارو شامل موارد زیر است:
- به تنهایی موثر است و معمولا به تنهایی تجویز میشود
- مسمومیت با آن در مقایسه با سایر دارو های مشابه خود مانند کاپتوپریل کمتر است
- به راحتی قابل تهیه میباشد و قیمت آن پایین است
- قابل استفاده در طیف وسیعی از بیماری ها قابل استفاده است.( مثل فشار خون، دیابت، نارسایی قلبی، نارسایی دریچه های قلبی، بزرگ شدن بطن چپ و کنترل فشار در بیمارانی که دچار سکته مغزی شده اند.)
- دوز درمانی و دوز سمی آن از هم دور هستند
- باعث افت فشار خون وضعیتی نمیشود( یکی از شایع ترین عوارض در بسیاری از دارو های ضد فشار خون است)
معایب استفاده از لوزارتان
هر دارو دارای ویژگی های خاص خود است و دارای یک سری عوارض و موانع مصرف میباشد که دارو باید بر اساس آن ها تنظیم و تجویز شود. مهمترین معایب لوزارتان یا همان لوسارتان(losartan) شامل موارد زیر است.
- در افراد مسن ممکن است به خوبی جوانان تاثیر نداشته باشد.
- در افرادی با اختلالات کلیوی قابل استفاده نیست
- نیاز به چک شدن دوره ای سطح پتاسیم دارد
- یک تراتوژن است( یعنی باعث اختلال تکامل در جنین میشود و استفاده از لوزارتان در دوران بارداری منع مصرف کامل دارد)
- در مقایسه با سایر دارو ها مانند TNG و یا کاپتوپریل شروع اثر طولانی تری دارد و در موارد اورژانسی چندان تجویز نمیشود.
تحقیقات مرتبط با لوزارتان
سال های زیادی است که این دارو مورد مصرف قرار میگیرد و طبیعی است که اطلاعات زیادی در مورد آن موجود باشد. بیشتر تحقیقاتی که در مورد لوزارتان انجام گرفته است مرتبط با تاثیر آن در کند کردن عوارض کلیوی دیابت است. در ادامه به نتایج یک تحقیق متشکل از جامعه آماری 1513 نفری که در سال 2001 در مورد تاثیر لوزارتان بر روی نفروپاتی و مشکلات قلبی ناشی از دیابت و فشار خون میپردازیم:
برای مشاهده کامل این تحقیق میتوانید کلیک کنید:pubmed
- تاثیر لوزارتان بر کند کردن نفروپاتی دیابتی
نفروپاتی ناشی از دیابت در اثر تاثیر قند های بالا بر نفرون های کلیه و نارسایی تدریجی کلیه میگویند. مطابق تحقیقاتی که انجام شده در این زمینه نشان میدهد لوزارتان روند نفروپاتی را کند میکند. مطالعات نشان میدهد تاثیر لوزارتان برای کنترل نفروپاتی های دیابتی در دیابت نوع دو بهتر است.
لوزارتان میتواند از افزایش سطح کراتینین در اثر نفروپاتی جلوگیری کند. تاثیر لوزارتان در کند کردن روند پیشرفت نفروپاتی در این بیماران بسیار چشم گیر توصیف شده است. - تاثیر لوزارتان بر بیماری های قلب
مطابق این تحقیقات مشخص شدن لوزارتان میتواند شانس ابتلا به سکته های قلب را تا حدی زیادی کاهش دهد. ولی در افزایش میزان بقای این بیماران در اثر سکته قلبی تاثیری نداشت
حرف آخر: هر دارو میتواند معایب و فوایدی داشته باشد و بر اساس آن ، نوع و میزان دارو ها برای افراد تعیین میشود. در صورتی که پزشک شما دارویی را تجویز کند ، تمامی فواید و عوارض آن دارو رو را در نظر میگیرد. ما در این مقاله سعی کردیم تمامی عوارض، فواید ، نحوه مصرف داروی لوسارتان که با نام های لوزارتان(losartan) شناخته میشود را برای شما مخاطبین عزیز و صرفا جهت افزایش آگاهی شما شرح دهیم.
کلیه حقوق این مطلب مربوط به دانشنامه پزشکی بیمار سلامت میباشد
با سپاس فراوان از گروه مطالعاتی_تحقیقاتی هیرو