لوواستاتین یکی از داروهای دسته استاتین ها است که برای کاهش دادن کلسترول و چربی خون استفاده میشود. همچنین این دارو میتواند برای کاهش خطر بیماری های قلبی و عروقی در افراد مساعد نیز استفاده شود. به نظر میرسد که استفاده از لوواستاتین برای استفاده در اختلالات مربوط به کلسترول و چربی خون در نوجوانان بهتر از سایر استاتین ها از جمله آتواستاتین باشد. این دارو به خوبی تحمل میشود و عوارض جانبی چندانی ندارد و شایع ترین عوارض آن شامل سردرد، خارش پوست، اسهال یا یبوست، درد های شکمی و بی اشتهایی است.
در ادامه و در سایت بیمارسلامت به برسی تمامی موارد مصرف، منع مصرف، تداخلات دارویی، نحوه و مقدار مصرف و عوارض قرص لوواستاتین میپردازیم.
قرص لوواستاتین برای چیست / موارد مصرف
این دارو برای کاهش دادن چربی و کلسترول خون ( مخصوصا کلسترول) و کاهش عوارض جانبی آن مورد استفاده قرار میگیرد. به نظر میرسد لوواستاتین نسبت به سایر داروها هم خانواده اش برای استفاده در نوجوانانی مناسب تر باشد. اما نسبت به سایر داروهای هم خانواده اش تاثیر کمتری دارد. لوواستاتین میتواند LDL را تا 45% کاهش دهد و HDL را 10% افزایش دهد. ( به طور کلی استفاده از سایر استاتین ها از جمله آترواستاتین، رزوواستاتین و … رایج تر است.)
موارد منع مصرف
لوواستاتین در افرادی متلا به اختلالات کبدی، زنان باردار، دوران شیردهی و افرادی که به سایر استاتین ها حساسیت دارند، منع مصرف کامل دارد. و در افرادی با مشکلات تشنجی، اختلالات بینایی و پس از جراحی های بزرگ باید با احتیاط مصرف شود.
تداخلات دارویی
مصرف لوواستاتین میتواند از طریق تغییر در مکانیسم دفع داروهای زیر با آنها تداخلات دارویی داشته باشد:
-
- داروهای ضد قارچ دسته آزول ها ( از جمله کتوکونازول، فلوکونازول و …)
-
-
- سیکلوسپورین ( برای جلوگیری از رد پیوند عضو استفاده میشود)
-
- داروهای ضد ویروس مورد استفاده در درمان هپاتیت سی و ایدز
-
- آزیترومایسن و اریترومایسن
-
- جم فیبروزیل
-
- آمیودارون
نحوه و مقدار مصرف قرص لوواستاتین 10، 20 و 40
این دارو تنها به صورت قرص تولید میشود و به صورت خواراکی یکبار در روز ( معمولا پس از شام) استفاده میشود. در صورتی که کلسترول کمتر از 300 باشد، در ابتدای درمان از قرص های لوواستاتین 20 استفاده میشود و پس از دو ماه و پس از اخذ آزمایش مجدد و بر اساس نتیجه آزمایش جدید، دوز مناسب برای ادامه روند درمانی را تعیین میکنند.( معمولا برای ادامه درمان از قرص های 10 میلی گرمی استفاده شود). در صورتی که کلسترول بیشتر از 300 باشد، در ابتدای درمان از لوواستاتین 40 استفاده میشود. اما پس از دو ماه دوز دارو را کاهش میدهند و به 20 میلی گرم میرسانند.( به ندرت ممکن است از دوز های بالا تر 40 میل گرم استفاده شود.)
بهترین زمان مصرف لوواستاتین پس از صرف شام است. مصرف این دارو با معده خالی ممکن است عوارض گوارشی آن از جمله بی اشتهایی، تهوع و اسهال را افزایش دهد.
عوارض جانبی لوواستاتین
مهمترین عوارض جانبی لوواستاتین شامل تهوع، اسهال یا یبوست، کاهش اشتها، سردرد و سرگیجه، راش های پوستی، گرفتگی و درد های عضلانی است. سایر عوارض این دارو شامل موارد زیر است:
-
- ضعف و خستگی
-
-
- مسمومیت کبدی
-
- افزایش قند خون
-
- طعم بد دهان و کاهش حس چشایی
-
- تاری دید و آب مروارید
-
- اختلال در حافظه ( بسیار نادر است)
- کاهش میل جنسی
وضعیت مصرف لوواستاتین در بارداری و شیردهی
لوواستاتین در رده X میباشد و نباید در دوران بارداری تجویز و مصرف شود.( یک داروی تراتوژن است و میتواند به جنین صدمه بزند.)
این دارو داخل شیرمادر ترشح میشود و مصرف آن طی دوران شیردهی توصیه نمیشود.( در صورت لزوم مصرف، باید کودک یا نوزاد شیرخوار با شیرخشک تغذیه شود.)
داروهای مشابه
- امگا 3
ناشر: مجله پزشکی بیمارسلامت
با سپاس از همکاری گروه مطالعاتی و تحقیقاتی هیرو