متوکاربامول یکی از مشهور ترین داروهای مورد استفاده برای درمان گرفتگی های عضلانی حاد میباشد. این دارو هم به صورت قرص و هم آمپول تولید میشود و برای درمان های کوتاه مدت مناسب است. آمپول متوکاربامول هم به صورت عضلانی و هم به صورت وریدی قابل تزریق است. اما در صورت تزریق وریدی دارو را باید حتما داخل سرم قندی یا نمکی رقیق کنید. فرم خوراکی این دارو نیز تنها به صورت قرص های 500 و 750 میلی گرمی تولید میشود که باید هر 6 ساعت یکبار مصرف شود. مهمترین عوارض جانبی متوکاربامول خواب آلودگی، طعم فلز در دهان، تاری دید و خارش پوست است. ( این دارو نباید بیشتر از 3 روز متوالی مصرف شود.)
در ادامه و در سایت بیمارسلامت به برسی کامل تمامی موارد مصرف، منع مصرف، تداخلات دارویی، نحوه و مقدار مصرف و عوارض متوکاربامول میپردازیم.
متوکاربامول برای چیست / موارد مصرف
این دارو عمدتا برای رفع اسپاسم های عضلانی حاد و دردناک استفاده میشود و در اسپاسم ها و انقباضات عضلانی مزمن مانند اسپاسم های ناشی از ام اس ، گزینه مناسبی به حساب نمیاید. متوکاربامول برای درمان های کوتاه مدت استفاده میشود. در صورت لزوم برای مصرف طولانی مدت باید به ازای هر 3روز مصرف دارو، 2 روز مصرف آن قطع شود و مجددا برای سه روز دیگر ادامه یابد. این دارو مخصوصا برای گرفتگی های عضلانی با منشاء عصبی مانند درد و اسپاسم با منشاء سیاتیک موثر میباشد.
مواد منع مصرف
متوکاربامول در نارسایی های کبدی و کلیوی، زنان بارداری، بیماری میاستنی گراویس و تشنج منع مصرف دارد. همچنین در افرادی با مشکلات قلبی، فشار خون پایین و ضربان قلب پایین بهتر است از آمپول متوکاربامول استفاده نشود اما قرص آن میتواند مصرف شود.
تداخلات دارویی
متوکاربامول تداخلات دارویی زیادی ندارد و یک داروی سازگار محسوب میشود. اما مصرف آن با داروهای مخدر، ضد اضطراب ها، ضد جنون ها، آرام بخش ها و ضد افسردگی ها باید با احتیاط همراه باشد.( میتواند موجب سرکوب مرکز تنفس شود.) متوکاربامول همچنین میتواند باعث کاهش اثر داروها ضد آلزایمر و میاستنی گراویس ( داروهای مهر کننده استیل کولین استراز) شود و نباید با این داروها استفاده گردد.
نحوه و مقدار مصرف قرص و آمپول متوکاربامول
مقدار و نحوه مصرف این دارو بسته به شدت مشکل و علت ایجاد کننده آن متفاوت است. در انقباض های شدید و دردناک عضلانی، میتوان هر 6 ساعت یکبار ، یک الی دو عدد آمپول متوکاربامول به صورت وریدی تزریق کرد. اما تزریق وریدی این دارو باید به آهستگی و پس از رقیق سازی با سرم قندی یا نمکی تزریق شود. در گرفتگی های عضلانی متوسط میتوان از قرص متوکاربامول یا تزریق عضلانی آمپول آن استفاده کرد. قرص این دارو را میتوان هر 6ساعت یکبار مصرف کرد.( حد اکثر مقدار مجاز در هر وعده دو عدد قرص متوکاربامول 500 یا 750 میباشد). تزریق عضلانی آمپول این دارو حداکثر باید هر 8 ساعت یکبار انجام شود. و از آنجا که حجم این آمپول ها 10 سی سی است باید در دو یا چند عضله تزریق شود.
عوارض جانبی متوکاربامول
این دارو در مصارف کوتاه مدت عوارض چندانی ندارد و عوارض آن شامل خواب آلودگی، سرگیجه، خارش و طعم فلز در دهان و تهوع است که در برخی افراد مشاهده میشود. تزریق وریدی آمپول متوکاربامول ممکن است عوارضی مانند افت فشار خون، کاهش ضربان قلب و عدم هماهنگی عضلات را نیز ایجاد کند. سایر عوارض جانبی قرص و آمپول متوکاربامول که در اثر مصارف بلند مدت ایجاد میشود شامل موارد زیر است:
-
- خونریزی ادراری
-
- اختلال در عملکرد کلیه و کبد
-
- التهاب ملتحمه چشم ( ملتحمه لایه ای است که روی سفیدی چشم را میپوشاند.)
-
- یرقان
به ندرت ممکن است در اثر تزریق وریدی آمپول متوکاربامول تشنج یا سنکوپ ایجاد شود که علت آن تزیرق سریع یا بیش از حد ان دارو است. لازم به ذکر است اگرچه مسمومیت با این دارو شایع نیست اما مصرف مقادیر بسیار زیاد این دارو میتواند موجب مسمومیت دارویی شود.
وضعیت مصرف متوکاربامول در بارداری و شیردهی
متوکاربامول در رده C بارداری قرار دارد و منع مصرف نسبی دارد. اما در صورت لزوم و با مشورت متخصص زنان ممکن است بتوان آنرا با دوز کم و برای یک یا چند بار متوالی استفاده کرد.
متوکاربامول میتواند داخل شیرمادر ترشح شود ولی مقدار آن بسیار جزئی است و میتوان آنرا با رعایت احتیاط در دوران شیردهی نیز استفاده کرد.
.
سایر داروهای مشابه
.
پایان مقاله
ناشر: مجله پزشکی بیمارسلامت
با تشکر از گروه مطالعاتی و تحقیقاتی هیرو