کتورولاک دارویی است که عمدتا در مدیریت و درمان دردهای متوسط تا شدید استفاده می شود. اما برخی اوقات برای التیام التهاب ملتحمه چشم نیز به صورت قطره استفاده میشود.( این دارو به صورت قرص، آمپول و قطره چشمی تولید میشود.) کتورولاک در مصارف کوتاه مدت ( کمتر از 5 روز) عوارض جانبی خاصی ندارد. اما مصارف بلند مدت آن مخصوصا در سالمندان بالای 75 سال خطر تشکیل لخته و سکته را افزایش میدهد.
در ادامه و در سایت بیمار سلامت به برسی کامل تر موارد مصرف، منع مصرف، تداخلات دارویی، نحوه و مقدار مصرف و عوارض جانبی کتورولاک میپردازیم.
موارد مصرف قرص، آمپول و قطره کتورولاک
قطره این دارو برای التهاب ملتحمه چشم که ناشی از حساسیت باشد استفاده میشود.( ملتحمه لایه نازکی است که روی سفیدی چشم یا همان صلبیه را میپوشاند.)
آمپول کتورولاک برای درد های متوسط تا شدید استفاده میشود و شروع اثر سریع دارد و میتواند هم به صورت عضلانی و هم به صورت وریدی تزریق شود. قرص این دارو نیز تاثیر و موارد مصرف مشابه آمپول آن دارد و بیشتر برای درد های ادامه دار استفاده میشود. شایع ترین موارد استفاده قرص و آمپول کتورولاک برای دردهای کلیوی ( کولیک)، درد های اسکلتی، دندان درد است. اما به طور کلی برای سایر درد های حاد که به درمان های کوتاه مدت( کمتر از 5 روز )احتیاج داشته باشند نیز استفاده میشود.
موارد منع مصرف
کتورولاک در بیمارانی با خطر نارسایی کلیوی، پولیپ بینی، التهاب عروق، زخم های گوارشی فعال و برای تسکین درد حین زایمان، منع مصرف کامل دارد. این دارو در دوران بارداری نیز در رده C قرار میگیرد و منع مصرف نسبی دارد و باید طبق نظر پزشک مصرف شود.
کتورولاک باید در بیمارانی با سابقه زخم ها گوارشی، اختلالات عملکرد کبدی و سالمندان نیز با احتیاط مصرف شود.
تداخلات دارویی
کتورولاک تداخلات دارویی زیادی ندارد و مهمترین و تداخلات دارویی آن با متوتروکسات( یکی از داروهای مورد استفاده در شیمی درمان.) و لیتیم ( دارویی برای اختلالات دوقطبی) است، که باعث افزایش غلظت آنها در خون و افزایش خطر مسمومیت دارویی میشود.( در مصارف کوتاه مثلا یک یا دو دوز مشکلی ندارد.)
نحوه و مقدار مصرف قطره، قرص و آمپول کتورولاک
- قطره کتورولاک که عمدتا برای التهاب ملتحمه چشم ( ناشی از آلرژی) به صورت چهار بار در روز و هر بار یک قطره استفاده میشود. ( هر 6ساعت یک قطره)
- نحوه مصرف آمپول کتورولاک به شدت درد و حاد یا مزمن بودن آن بستگی دارد. در درد های حاد که نیاز به تسکین سریع داشته باشند، آمپول کترولاک را به صورت وریدی تزریق میکند.( در بزرگسالان میتوان یک یا دو عدد آمپول 30 میلی گرمی را به صورت یکجا تزریق کرد.) برای درد های متوسط که احتیاج به تسکین بسیار سریع نداشته باشند بهتر است ، آمپول کتورولاک را به صورت عضلانی استفاده کرد.( طول اثر تزریق عضلانی نسبت به تزریق وریدی اندکی بیشتر است ولی شروع اثر آن کندتر میباشد.)
- قرص کتورولاک را میتوان برای مدیریت درد های متوسط تا شدید که بیشتر از 24 ساعت ادامه داشته باشند مناسب است. برای این منظور در بزرگسالان میتوان یک قرص کتورولاک 10 یا 15میلی گرمی را هر 6ساعت یکبار مصرف کرد.
در کودکان 2 الی 16سال مقدار دارو باید بر اساس وزن( 0.5 میلی گرم به ازای هر کیلو گرم وزن بدن) تنظیم و معمولا تنها یکبار در روز استفاده میشود. در افراد بالا 16سال یا کودکان بالای 50 کیلوگرم ، مقدار مصرف کترولاک با بزرگسالان برابر است.
عوارض جانبی کتورولاک
عوارض جانبی این دارو ارتباط مستقیمی با طول درمان و دوز دارو دارد. به طور کلی کتورولاک در صورت مصرف مقادیر استاندارد و طول درمان کمتر از 5 روز عوارض جانبی چندانی ندارد.( شایع ترین عوارض آن خواب آلودگی، تهوع و سوزش سردل است.) اما در مصارف طولانی مدت، مخصوصا در افراد بالای 75 سال ممکن است باعث افزایش خطر سکته های قلبی و مغزی، افزایش خطر زخم های گوارشی و نارسایی کلیوی شود.
هشدار: در صورت استفاده از آمپول کتورولاک در افراد مسن، برای کاهش عوارض و خطرات، بهتر است دارو به صورت عضلانی تزریق شود.
وضعیت مصرف کتورولاک در بارداری و شیرده
کتورولاک در دوران بارداری منع مصرف نسبی دارد و باید زیر نظر پزشک مصرف شود.( در صورت صلاح دید پزشک ممکن است با دوز پایین و برای یک یا چند بار تجویز شود.)
مصرف کتورولاک در دوران شیردهی مانعی ندارد. ولی در صورتی که نوزاد یا کودک شیرخوار دارای بیماری یا مشکلی خواصی میباشد، بهتر است قبل از مصرف این دارو با پزشک خود مشورت شود.
.
سایر دارو های مشابه
پایان مقاله
ناشر: سایت بیمارسلامت
با تشکر از همکاری گروه مطالعاتی و تحقیقاتی هیرو
میشه آمپول کترولاک رو روی عضله سرشانه مثل واکسن تزریق کرد.
بله اگه امکان تزریق داخل عضله گلوتئال ( باسن) وجود ندشته باشه، میشه داخل عضله دلتوئید یا همون عضله سرشانه تزریق کرد.