کلوفیبرات یکی از داروهای مورد استفاده برای کاهش دادن مقدار کلسترول و چربی خون است. این دارو تنها به صورت کپسول تولید میشود و به صورت خوراکی ( یک تا چهار بار در روز) استفاده میشود. مهمترین عوارض جانبی کلوفیبرات تهوع، استفراغ و کاهش اشتها است. اما میتواند عوارض دیگر از جمله سنگ صفرا، کاهش میل جنسی، تخریب عضلانی و … نیز داشته باشد.
در ادامه و در سایت بیمار سلامت به برسی کامل تر موارد مصرف، منع مصرف، تداخلات دارویی، عوارض جانبی و نحوه و مقدار مصرف کلوفیبرات میپردازیم.
موارد مصرف کلوفیبرات
این دارو برای پایین آوردن تری گلیسیرید ( چربی خون ) استفاده میشود ولی میتواند کلسترول خون را نیز کاهش دهد. کلوفیبرات میتواند به طور موثری در کاهش خطرات قلبی عروقی ناشی از افزایش کلسترول و چربی خون مفید باشد. گاهی اوقات ممکن است از این دارو برای افزایش جریان صفرا و درمان زردی ( یرقان ) استفاده شود اما چندان رایج نیست.
موارد منع مصرف
مصرف کلوفیبرات در بیمارانی که دارای سنگ صفرا و انسداد صفرا هستند منع مصرف کامل دارد. این دارو در دوران بارداری و شیردهی نیز منع مصرف نسبی دارد و در بیماران کبدی و کلیوی نیز باید با احتیاط مصرف شود.
تداخلات دارویی
مهمترین تداخلات دارویی کلوفیبرات با داروهای ضد انعقاد نظیر وارفارین و کومادین است که میتواند موجب افزایش اثر این داروها و افزایش احتمال خونریزی های ناخواسته شود. این دارو همچنین میتواند باعث افزایش اثر داروهای ضد دیابت شود و احتمال افت قند خون را افزایش میدهد.
نحوه و مقدار مصرف کلوفیبرات
این دارو تنها به صورت خوراکی و در قالب کپسول ( 500 میلی گرمی) تولید میشود و در بزرگسالان بسته به مقدار چربی و کلسترول خون، 2 الی 4 بار در روز مصرف میشود.( حد اکثر مقدار مصرف این دارو 2 گرم در 24 ساعت است.) حدود دو الی سه ماه پس از شروع درمان معمولا مجددا از فرد آزمایش اخذ میشود و دوز درمانی بر اساس آن تنظیم میشود.( سعی میشود درمان با حداقل دوز ادامه یابد)
کپسول های کلوفیبرات باید بدون مخدوش شدن و به صورت سالم استفاده شود. برای کاهش عوارض گوارشی دارو مانند تهوع، استفراغ، بی اشتهایی و تحریکات گوارشی، بهتر است دارو را با غذا مصرف کنید.
عوارض جانبی کلوفیبرات
شایعترین عوارض جانبی کلوفیبرات تهوع، درد های شکمی، کاهش اشتها، خارش پوست، اسهال و بی حالی است. سایر عوارض جانبی این دارو شامل موارد زیر است:
- سردرد و سرگیجه
- کاهش میل جنسی و اختلالات نعوظ در مردان
- سندرم ترشح نابجای هورمون ضد ادراری( SIADH )
- سنگ صفرا
- تخریب و درد عضلانی ( رابدومیولیز)
- گاستریت ( التهاب معده)
- ریزش مو
- اختلال در کارکرد کبدی
خطرناک ترین عارضه کلوفیبرات رابدومیولیز است که با علائمی مانند گرفتگی و درد های شدید عضلانی و تیره شدن رنگ ادرار خود را نشان میدهد.
وضعیت مصرف در بارداری و شیردهی
کلوفیبرات در دوران بارداری منع مصرف نسبی دارد ( رده C ) و باید با نظر متخصص زنان استفاده شود. مصرف این دارو در دوران شیردهی نیز به علت ترشح شدن داخل شیرمادر و داشتن عوارض جانبی بر روی نوزاد یا کودک شیرخوار، ممنوع است.
داروهای مشابه
پایان مقاله
ناشر: مجله پزشکی بیمارسلامت