متورال یا همان متوپرولول یکی از دارو های دسته ضد فشار خون و از گروه بتا بلاکر ها( هم خانواده: پروپرانواول، آتنولول و…) است. این دارو میتواند باعث شل شدن دیواره عروق ، کاهش قدرت انقباضی قلب و کاهش تعداد ضربان قلب شود. این دارو میتواند به تنهایی یا همراه با سایر دارو ها تجویز شود.
موارد مصرف متورال
این دارو جزء دارو های ضد فشار خون است. برای درمان فشار خون این دارو معمولا با سایر دارو ها مخصوصا هیدروکلرتیازید مصرف میشود. همچنین از متورال برای سایر بیماری ها نیز استفاده میکنند که از قرار زیر میباشند:
- بزرگی خوش خیم پروستات
- قبل از عمل تیروئید
- در بیماری های انسدادی ریوی
- نارسایی قلبی مزمن
- کاهش اضطراب
- آریتمی های قلبی
- تاکی کاردی( ضربان قلب بالا)
- تومور های فئوکروموسیتوم
- سردرد و میگرن( در برخی از سردرد خوشه ای و میگرن ، متورال میتواند مصرف شود)
موارد منع مصرف
متورال در مواردی که خونرسانی مختل باشد منع مصرف دارد. همچنین این دارو میتواند در بیماران دیابتی باعث بدتر شدن وضعیت قند خون آنها شود. به طور کلی متورال نباید در موارد زیر مصرف شود
- سکته های قلبی که به تازگی اتفاق افتاده اند
- دیابت
- نارسایی های کبدی
- نارسایی کلیه
- فشار خون پایین
- ضربان های قلبی پایین تر از 60
همچنین متوپرولول یا همان متورال در موارد حساسیت به دارو هایی مثل پروپرانول، آتنولول، کاروادیلول، لابتالول و … منع مصرف دارد.
عوارض جانبی
در مقایسه با بسیاری از دارو های دیگر متوپرولول عوارض چندانی ندارد ولی به طور کلی این دارو دارای عوارض زیر است:
- کاهش ضربان قلب
- سردی دست ها و پاها
- اختلالات خواب
- افت فشار خون وضعیتی( افت فشار خون وضعیتی یعنی کاهش فشار خون موقع بلند شدن و تغییرات فعالیتی ناگهانی_ یکی از عوارض شایع متورال است.)
- بالا رفتن قند خون( افزایش جزئی در میزان قند خون مخصوصا در افراد دیابتی)
- اسهال و حالت تهوع
- سرگیجه
- خارش پوست و کهیر
این موارد مهمترین عوارض متورال ( متوپرولول) میباشند ولی لزوما در همه افراد دیده نمیشوند. به طور کلی این دارو جزء دارو های کم عارضه میباشد.
نحوه مصرف متورال
این دارو به صورت خوراکی و در دوز های 50 میلی گرمی در دارو خانه ها قابل تهیه است. متورال دارای فرم تزریقی نیز میباشد که معمولا برای آریتمی قلبی استفاده میشود. قرص متوپرولول دو بار در روز به صورت نصف یا کامل تجویز میشود.
تداخلات دارو یی
این دارو تداخلات دارویی فراوانی ندارد. ولی به طور کلی این دارو نباید با سایر دارو های دسته بتا بلاکر مصرف شود.( نظیر پروپرانولول، کاروادیلول، لابتالول و …)
مکانیسم اثر
متورال میتواند از طریق اثر بر روی گیرنده های بتا سبب شل شدن عضلات دیواره عروق خونی و پروستات شود. این دارو همچنین میتواند به میزان جزئی باعث کاهش ضربان قلب شود. بر خلاف بیشتر دارو های هم خانواده اش متورال در بیمارهای COPD نظیر آسم میتواند مفید باشد. متورال با اثر بر گیرنده بتا موجود در بافتها میتواند جریان خون آنها را کنترل کند لذا در جراحی تیروئید برای کاهش خونریزی از آن استفاده میشود. در ادامه به برسی تاثیر متورال در انواع بیماری ها نظیر نارسایی قلبی، سردرد و میگرن، فشار خون، بزرگی پروستات، تپش قلب میپردازیم:
نارسایی قلبی
متورال یکی از دارو های مهم در نارسایی قلبی میباشد. این دارو باعث کاهش بار کاری قلب میشود و از آریتمی قلب و نیز سکته های قلبی جلوگیری میکند. این دارو در افرادی که به تازگی دچار سکته قلبی شده اند ممنوع است ولی در نارسایی ها و سکته های قلبی مزمن میتواند مفید باشد. تحقیقات نشان میدهد در نارسایی های قلبی مزمن متورال میتواند از بروز مجدد سکته قلبی و گسترش نارسایی جلوگیری کند. البته قبل از تجویز متورال باید فرد از نظر تعداد ضربان و میزان فشار خون برسی شود زیرا این دارو میتواند ضربان و فشار خون را کاهش دهد. مصرف متورال در ضربان ها قلبی کمتر از 60 و فشار های کمتر از110 (فشار سیستولیک کمتر از 11) ممنوع است. در نارسایی های قلبی متورال در دوز های کمتر تجویز میشود.(1/2 الی 1/4 قرص )
فشار خون
برای کنترل فشار خون از هفت دسته دارویی استفاده میشود. یکی از این دسته ها ، بتابلاکر ها هستند( پروپرانول، متورال، کاوادیلول و…) این دارو ها میتوانند باعث شل شدن و رفع انقباض دیواره عروق و نیز کاهش ضربان قلب شوند
متورال معمولا با سایر دارو های ضد فشار خون نظیر هیدروکلرتیازید استفاده میشود. این دارو در پایین آوردن فشار خون های ناشی از استرس بسیار موثر است( افراد مبتلا به این فشار خون معمولا ضربان قلب بالا دارند)
سردرد و میگرن
متورال یا همان متوپرولول باعث کاهش سردرد خوشه ای و میگرن میشود. مکانیسم این عمل هنوز شناخته شده نیست ولی به نظر میرسد این دارو از طریق جلوگیری از پرخونی و احتقان عروق خونی مغز در پیشگیری از شروع حملات میگرن موثر است. البته لازم به ذکر است که سردرد علت های مختلفی دارد و متورال برای همه آن ها به کار نمیرود.
تپش قلب و استرس
یکی از دارو های انتخابی بارای پایین آوردن ضربان قلب و درمان تپش قلب است. متورال و پروپرانول از اصلی ترین دارو ها برای تپش قلب است. این دارو ها همچنین با برخی دارو های دیگر که عوارضشان شامل تپش قلب است ترکیب میشود تا عارضه آنها را کم کند.
بزرگی پروستات
متورال اگر چه نمیتواند باعث درمان بزرگی پروستات شود ولی میتواند از عوارض آن جلوگیری کند. این دارو با تاثیر بر دیواره عضلانی پروستات باعث کاهش انقباض آن میشود و تاثیراتی بر روی جلوگیری از ظهور عوارض آن دارد.
آریتمی قلبی و متورال
متورال میتواند در درمان آریتمی های قلبی( تاکی آریتمی ها) موثر باشد. این دارو میتواند از بروز AF در افرادی که سابقه ابتلا به آن را داشته اند جلوگیری کند. هنگام استفاده از متوپرولول در درمان آریتمی های قلبی باید توجه داشت که قبل از تجویز آن نباید فرد از وراپامیل استفاده کرده باشد. همچنین مصرف وراپامیل بعد از تجویز متورال( متوپرولول) نیز ممنوع است زیرا میتواند سبب سرکوب میوکارد شود.
مزایای متورال
قبل از شروع صحبت در مورد مزایای استفاده از این دارو باید خاطر نشان کرد که هر دسته دارویی کار خاصی را انجام میدهد و نمیتواند جای دسته دیگری را بگیرد. ما در اینجا به برسی مزایای این دارو نسبت به دارو های هم خانواده خود میپردازیم. به طور کلی متورال دارای مزایای زیر است:
- اثر اختصاصی دارد( بر خلاف دارو هایی مانند پروپرانول و کارودیلول ، متورال اثر اختصاصی بر روی قلب و عروق دارد)
- عوارض ناخواسته کمتر
- عدم تاثیر نامطلوب در بیماران تنفسی
- مفید بودن در نارسایی قلبی( برخی از دارو های فشار خون را نمیتوان در بیمارانی با مشکلات قلبی نظیر نارسایی تجویز کرد اما متورال میتواند در نارسایی های مزمن قلبی مفید باشد)
- دسترسی راحت تر و قیمت پایین
علاوه بر موارد بالا متورال یک دارو نسبتا قدیمی است و سال های فراوانی است که از آن استفاده میشود لذا عوارض و تاثیرات آن به خوبی شناخته شده است.
هر دارو در کنار مزایایی که دارد میتواند معایب و عوارضی نیز داشته باشد که با توجه به آن ها و یک جمع بندی کلی دارو برای بیماران تجویز میشود.
معایب متورال
این دارو و سایر دارو های مشابه آن دارای موانع مصرف و احتیاط فراوانی است که علت آن تشدید روند برخی از بیماری ها به واسطه این دارو ها میباشد. به طور کلی متورال دارای معایب زیر هستند:
- این دارو میتواند سبب افزایش قند خون شود و در بیماران مبتلا به دیابت باید با احتیاط مصرف شود
- نمیتوان مصرف آن را ناگهان قطع کرد( قطع ناگهانی مصرف متورال باعث تپش قلب و بالا رفتن فشار میشود)
- مصرف آن در بیماری آسم باید با احتیاط همراه باشد
- سبب اختلالات خواب میشود
- این دارو میتواند سبب سردی اندام ها شود و بسیاری از افراد مسن از این عارضه شکایت فراوانی دارند.
حرف آخر: زمانی میتوان تصمیم گرفت چه دارویی برای چه افرادی مناسب است که تمامی سوابق دارویی و سلامت فرد برسی شود. ما در این مقاله فقط سعی در معرفی کامل این دارو و دارو های مشابه آن را داریم.
پایان
در صورت داشتن هرگونه سوال در مورد هر دارو و یا بیماری میتوانید در اینجا و یا در شبکه های اجتماعی از ما بپرسید.